Işığın Soğurulması- Beyaz Işık Gerçekten beyaz ışık mıdır?
Üst Başlık
27 Konu | 2 Dosya | 36 Deney | 1 Bulmaca | 19 Video | 0 Kavram | 1 Test | 8 Animasyon | 60 Resim | 6 Diğer

Işığın soğrulması, Gökyüzü neden mavi , Serap oluşumu

Sayfayı Yazdır

IŞIĞIN SOĞRULMASI
Çevremizdeki cisimlerin görülebilmesi, bu cisimlerden yansıyan ışık ışınlarının gözümüze ulaşmasıyla mümkün olabilmektedir.
Işık doğrusal bir şekilde yayılmaktadır. Işık kaynağından çıkan ışınlar aynı ortamda bir doğru şeklinde yayılabilirler.
Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğrulması denir.
Işık ışınları bir madde ile karşılaşırsa cismin özelliğine göre, cisimden yansıyabilir veya soğrulabilir.



Işık bir enerji türüdür ve üzerine düştüğü bazı maddelerde farklı değişmelere neden olur. Bu değişimlerden biri de maddelerin sıcaklığını arttırmasıdır.

Bir maddede (yüzeyde) ışık etkisiyle meydana gelen sıcaklık artısını etkileyen temel neden, maddenin rengidir. Maddenin rengi koyulaştıkça daha fazla ışık soğurur ve sıcaklığı da artar.
Koyu renkli maddeler (yüzeyler), açık renkli maddelere (yüzeylere) göre daha fazla ışık ışını soğurduğu için daha fazla ısınırlar. Mat yüzeyli (parlak olmayan) maddeler, parlak yüzeyli maddelere (yüzeylere) göre daha fazla ışık ısını soğurduğu için daha fazla ısınırlar.


Işığı iyice yansıtan bir cisim, güneşte belli olacak kadar ısınmaz; oysa ki, ışığı soğuran siyah bir cisim oldukça ısınır. Kaldırımlardan karla birlikte kürenen toz toprak koyu renkli olduğu için ışığı daha fazla soğurur; bu olay kürenmiş,toz toprak karışmış karın, güneş altında temiz kardan daha önce erimesine sebep olur.
Beyaz renk ışığı yansıtırken, siyah renk üzerine düşen tüm ışığı soğurur.Bir cisim ne kadar çok ışık soğurursa sıcaklığı o kadar çok artar.


 

 

SORU: Hangi bardaktaki su daha çok ısınır.



Güneş ışığını doğrudan alan bütün cisimler de sıcaklık artışı gözlenir. Işık etkisiyle cisimlerin sıcaklığının artması ışığın bir enerji şekli olduğunu gösterir.
Evlerin ısıtılmasında, seracılıkta, içme suyu elde edilmesinde, sıcak su elde edilmesinde, deniz suyunun tatlı suya dönüştürülmesinde, güneş ocaklarında yemek pişirilmesinde, gıda, kimya, seramik, kâğıt, tekstil ve deri sanayinde, elektrik enerjisi üretilmesi için güneş pillerinin kullanılmasında güneş ışığının soğurulması sayesinde elde edilen enerji kullanılır.Örneğin hesap makinesinde üst tarafında bulunan koyu renkli bir ışık alma penceresi vardır ve bu pencereden ışığı soğurur elektrik enerjisine dönüştürür.Bu elektrik enerjisi de hesap makinesinin çalışmasını sağlar.

Güneş ışığı, ışık değirmeni (radyometre) adı verilen bir düzenekle hareket enerjisine de dönüştürülür. Radyometre güneş ışığını doğrudan alan bir yere bırakılırsa ışığın yapraklar çarpmasının etkisiyle radyometre çarkının döndüğünü görürüz.

IŞIK VE RENK



Güneşten gelen ışık beyaz ışık olarak adlandırılır. Fakat gerçekte bir çok rengin birleşiminden oluşur. Newton yaklaşık 300 yıl önce bir renk çarkı düzeneği kurmuştur.Gökkuşağındaki renkleri eşit açılarla bir halkaya yerleştirmiş ve çarkı çevirmiştir.Çark döndüğünde içerindeki farklı renkler tek renk gibi görünmüş ve beyaza yakın bir renk oluşturmuştur. Gerçekte de beyaz renk tüm renklerin bileşiminden meydana gelir.Siyah ise bir renk değildir.


Işıkta ana renkler: Kırmızı, yeşil, mavi
Işıkta ara renkler: Sarı,Magenta, Çiyan Ana renklerin birleşimi oluşan renkleri kolay öğrenmek için:



Prizma renkleri aynı açı ile kırmaz.En fazla mor en az kırmızı renk kırılır.


IŞIĞIN KIRILMASI: KuTuSu YaMaLıM (Bu Kelimenin Sessiz Harfleri)


IŞIK FİLTRELERİ

CİSİMLER KENDİ RENGİNİ GÜÇLÜ KOMŞU RENKLERİNİ ZAYIF YANSITIR.

 


Zayıf ışık göze uyaramadığından dolayı etki etmeyeceği için cisim güçlü ışık ne ise o renkte görülür.
Soru: Yeşil renkli cisim sarı ışık altında hangi renkte ve mavi cisim yeşil ışık altında hangi renkte görünür?
Cevap: Yeşil, mavi cismin yeşil ışık altında yeşil komşusu olduğu için çok az yeşil yansıyacağı ve zayıf ışığın algılanmayacağı için cisim siyah görülür.
1- Göze gelen renk ne ise Cisimler o renkte görülür.
Örnek: Göze kırmızı ışık gelirse cisim kırmızı renkte mavi gelirse mavi renkte görülür.

2- Beyaz zemin bütün ışıkları yansıtır.(yedi rengin birleşimi beyaz renktir.)

3- Kırmızı cisim üzerine beyaz ışık gönderilirse kırmızıyı yansıtır diğerlerini yutar cisim kırmızı renkte görülür(kırmızı ana renktir)

4- Kırmızı cisim üzerine sarı(ara renk) ışık gönderilirse; sarı ışık, kırmızı ve yeşil ışığın birleşmesinden oluştuğuna göre cisim kırmızıyı yansıtır yeşili soğurur. Cisim kırmızı renkte görülür.

5-Mavi zemin üzerine sarı ışık gönderilirse (sarı=kırmızı+yeşil) yansıyan olmadığından dolayı cisim siyah görülür.



GÖKYÜZÜ NEDEN MAVİ


Atmosferi yani havayı oluşturan gazlar renksizdir.
Havanın açık ve bulutsuz olduğu bir günde gökyüzü mavi renkte görülür.
Bunun nedeni atmosferi oluşturan azot, oksijen ve karbondioksit gibi gazların güneş ışığının mavi tonlarını kırmızıya oranla daha çok saçılmaya uğratmasıdır.
Yani mavi ışık atmosfere kırmızıya oranla daha fazla ve her yönde dağılır ve atmosfere mavi rengini verir.
Deniz suyunun rengi su moleküllerinin ışığı soğurma ve yansıtma özelliklerine bağlıdır. Deniz suyu molekülleri ışığın yapısındaki kırmızı ve kırmızıya yakın tonları soğurur mavi ve maviye yakın tonları yansıtır. Bu yüzden denizler mavi renkte görülür.
Güneş ışınları güneş doğarken veya batarken daha kalın bir atmosfer tabakasını geçerler. Bu yüzden hava molekülleri güneş ışığının mavi tonlarını soğurur. Gözümüze kırmızıyı turuncu ve sarı tonlardaki ışıklar ulaşır. Bu yüzden Güneş`i doğarken veya batarken daha kırmızı görürüz.


SERAP OLAYI

 


Serap olayı dediğimiz şey ışığın farklı sıcaklıktaki hava katmanlarından tam yansıma yapması sonucu meydana gelen göz yanılmasından başka bir şey değildir.

Güneş ışınlarının bir kısmı yeryüzü tarafından soğurulduğundan yere yakın yerlerde hava sıcaklığı daha fazladır.

Soğuk hava sıcak havadan daha yoğundur.
Soğuk hava katmanındaki bir cisimden gelen ışınların sıcak hava katmanında tam yansımaya uğraması sonucunda göze ulaşan ışınlar sanki yerden geliyormuş gibi zannedilir.

Mesela sıcak bir çölde ağacın suda görüntüsü oluştuğu zannedilir. Deniz yüzeyindeki havanın sıcaklığı biraz yüksekteki havadan çok düşük olduğunda, soğuk hava içindeki gemiden yansıyan ışınlar sıcak havaya geldiğinde tam yansımaya uğradığından göze gelen ışınların doğrultusunda görünen geminin ters ve yüksekte olduğu sanılır.
Bizim Göremediğimiz Işık Türleri de Var mıdır?



Bizim göremediğimiz ama varlığını değişik yöntemlerle
anladığımız diğer ışık türleri de vardır
Beyaz ışık, kırmızıdan mora kadar değişebilen bir yelpaze oluşturur.
Göremediğimiz ama varlığını değişik yöntemlerle algıladığımız diğer ışık türleri belli özelliklerine göre bu yelpazeye dahil edilerek “ışık tayfı” veya “ışık spektrumu” adı verilen bir “ışık bandı” elde edilir.
Işık tayfında radyo dalgaları bir uçta,görünür ışık ortalarda bir yerlerde, gama ışınları ise öteki uçta yer alır. Akkor haline gelmiş bir telin yaydığı kızıl ötesi ışık özel filmlerle karanlıkta fotoğraf çekmede kullanılır.
Tenimizi bronzlaştıran mor ötesi Işıklar, mor ışığın altında yer alır.
Bu enerji bandı ölçekli olarak çizilirse görünür ışık bu bandın %1`inden azını oluşturur.

Hazırlayan: Melek Eski

Bu konu 113808 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman