Fen Konuları
Tüm Konular

Sindirim Sisteminde Görülen Hastalıklar

Sayfayı Yazdır

Sindirim Sisteminde Görülen Hastalıklar :
 Sindirim sisteminde; kolera, dizanteri, ülser, tifo, ishal, siroz, sarılık (Hepatit B) (KÜT DİSS), apandisit, gastrit, gaz şişkinliği, gıda zehirlenmesi, hıçkırık, kabızlık, karın ağrısı, kusma, mide yanması, reflü, hazımsızlık, kolon kanseri, safra kesesi şikâyetleri gibi hastalıklar görülür.
 Bu hastalıklardan bir kısmı iyi yıkanmamış, temizlenmemiş ve pişirilmeden yenen besinlerle vücuda giren bağırsak solucanı, kancalı kurt, şerit (tenya) ve kıl kurdu gibi zararlı mikroorganizmalar (parazitler) nedeniyle ortaya çıkar.
 Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinin yapıldığı (hastane) bölümlere gastroloji denir.
 
 a) Gastrit :
 Alkol, tütün, kimyasal maddeler ile bakteriler ve virüslerden dolayı midenin iç yüzeyindeki zarın iltihaplanmasıdır.
 
 b) Ülser :
 Mide ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyindeki koruyucu (mukoza) tabakanın alkol, sigara, asitli içecekler ve mide öz suyu nedeniyle aşınması sonucu oluşur.
 
 c) Kabızlık :
 Kalın bağırsak hareketinin yavaşlaması sonucu dışkılama sayısının azalması durumudur. Suyun fazla emilmesi sonucu dışkı katılaşır. Uzun süren kabızlık hemoroite (basura) neden olur.
 
 d) İshal :
 Dışkının sık, sulu veya yumuşak çıkması durumudur. İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinden kaynaklanır. Yanlış beslenme ya da besin ve sularla vücuda alınan mikroorganizmaların kalın bağırsağın düzenli çalışmasını engellemesi ile ortaya çıkar. Kalın bağırsakta su çok az emildiğinden dışkı ile su kaybı olur. Vücudun su ve mineralleri kaybetmesine yol açar. Küçük çocuklarda ölüme yol açabilir.
 
 e) Gıda zehirlenmesi :
 Bozulmuş, mikroplu veya kirli besinlerin yol açtığı bir hastalıktır.
 
 f) Reflü :
 Mide asidinin mideden yemek borusuna geri kaçması ve yemek borusunda uzun süre kalması sonucu yemek borusunda yanma olmasıdır. Stres, gazlı içecekler, çay ve kahve türü içecekler reflüyü arttırır. Reflü haslarında sürekli ağızdan gaz çıkarma, yemek borusunda yanma, göğüste yanma ve ağrı hissi görülür, kalp şikayeti oluşur.
 
 g) Apandisit :
 İnce bağırsağın kalın bağırsağa bağlandığı yer olan apandis adı verilen çıkıntının iltihaplanmasına apandisit denir. İltihaplı bölümün ameliyatla kesilip çıkartılması ile tedavi edilir.
 
 h) Hıçkırık :
 Diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses tellerinin arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır.
 
 ı) Hazımsızlık :
 Tüketilen besinlerin midede sindirilememesi sonucu oluşur.
 
 i) Kolera :
 Kolera bakterisinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonu ve şiddetli ishal ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
 Kolera genellikle, dışkı bulaşmış kirli su ya da bu sularla yıkanmış yiyecekler aracılığı ile yayılır.
 Ağızdan sıvı tedavisi ile hastalık tedavi edilebilir.
 
 j) Dizanteri :
 İnsanlarda kanlı ishal, şiddetli karın ağrısı, gerekmediği halde dışkılama isteği duyma, bağırsak yaraları gibi belirtiler gösteren hastalıktır. Kirli su ve besinlerle bulaşır.
 
 k) Kolon Kanseri :
 Kolon olarak adlandırılan kalın bağırsakta görülen kanseri çeşitidir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte beslenme şekli ile genetik ve çevresel faktörlerin etkisi vardır.
 
 l) Siroz :
 Alkol ve sigara nedeniyle karaciğer hücrelerinin kendini yenileyememesi sonucu oluşur.
 
 m) Tifo :
 Kirli içme suları ve pis yiyeceklerden geçen mikropların (basillerin) oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde salgın şeklinde görülür.
 
 n) Sarılık :
 Kandaki vücuda renk veren maddelerin değerinin değişmesi sonucu deri ve mukozaların sarı renk alması durumudur. Hepatite yol açan A,B,C,D,E virüsleridir. Bunun dışında atık maddeler ve radyasyon sonucu da oluşabilir.

Bu konu 20453 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı 23:26
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman