Fen Konuları
Tüm Konular

Ultrasonik Ses Dalgaları ve Kullanılması

Sayfayı Yazdır

 

Saniyedeki titreşim sayısı 20.000 den fazla olan ses kaynaklarının ürettiği sese ultrasonik (ses üstü) ses denir. Ultrasonik ses insan kulağı tarafından duyulamaz. Ultrasonik ses, günlük hayatta ve teknolojide kullanılır.

 Ultrasonik sesler, bazı hayvanlar tarafından (kedi, köpek, yunus) duyulabilir. Bu hayvanların eğitiminde ultrasonik ses çıkartan düdükler kullanılır.

 

 Ultrasonik seslerin yan etkisi bulunmadığı için hamile bayanların bazı hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan ultrason cihazının yapımında kullanılır.

 

▪ Ultrasonik ses, titreşim sayısı fazla olduğu için duyulabilen sese göre 100 bin kat daha fazla enerjiye sahiptir. Bu sesler duyulabilen seslere göre daha kolay yönlendirilir ve bu nedenle de teknolojide kullanılır. Katı cisimlerdeki küçük yarıklar ve gözle görülemeyen çatlaklar, ses dalgaları ile anlaşılabilir.

 

 Ultrasonik ses, dezenfekte işlemi için kullanılır.


▪ Heterojen karışımların karıştırılması için kullanılır.


 Beton blokların delinmesi için kullanılır.

 

▪ Katı maddelere şekil vermek için kullanılır.


▪ Anne filin çıkardığı ultrasonik ses, yavru filleri bulmak için, erkek filin çıkardığı ultrasonik ses diğer filleri uzaklaştırmak için kullanılır.


▪ Karanlık ortamlarda uçabilen yarasalar ultrasonik ses üretir. Üretilen ultrasonik sesler cisimlere çarpıp yansır ve kulakları ile yansıyan ses dalgalarını toplayarak yönlerini bulurlar veya avlanırlar.

 

▪ Yunuslar haberleşmek, avlanmak ve yönlerini bulabilmek için ultrasonik ses dalgaları üretirler. Ürettikleri ultrasonik ses etraftaki cisimlere çarparak yansır ve yunuslar yansıyan ses dalgalarını toplayarak balıkların yerini tespit eder.


▪ Ultrasonik ses dalgası kullanılarak yapılan radar cihazı; hareketli nesnelerin görüntülerini, uzaklıklarını, hızlarını belirlemek ve hava tahmininin daha hızlı yapılmasını sağlamak için kullanılır.


▪ Ultrasonik ses dalgaları kullanılarak yapılan sonar cihazı; sudaki cisimlerin yerini ve derinliğini ölçmek, denizlerin derinliğini ölçmek, balık sürülerini izlemek, deniz dibinin haritasını çıkarmak, batık cisimlerin yerini bulmak maden yataklarının yerini belirlemek ve deprem faylarını belirlemek için kullanılır.

Bu konu 13699 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 16 Temmuz 2015 Perşembe 13:22
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman