Hücrelerin temel bölümleri ve organeller
Üst Başlık
15 Konu | 2 Dosya | 16 Deney | 2 Bulmaca | 5 Video | 2 Kavram | 5 Test | 2 Animasyon | 131 Resim | 11 Diğer

Yanak içi epitelyum ve Soğan Zarının Mikroskop İle İncelenmesi

Sayfayı Yazdır

 

AĞIZ İÇİ EPİTEL HÜCRESİ VE SOĞAN ZARI HÜCRESİ İNCELEMESİ


DENEYİN AMACI : Yanak içi epitelyum hücrelerini gözleyerek hayvan hücrelerinin yapısı hakkında bilgi edinmek. Soğan zarı hücrelerini gözleyerek bitki hücrelerinin yapısı hakkında bilgi edinmek ve bitki hücrelerinin yapısını öğrenmek.
KULLANILAN MALZEMELER: Mikroskop, lam, lamel, bisturi, kuru soğan, kürdan, kurutma kağıdı (kağıt havlu), damlalık, metilen mavisi veya iyot çözeltisi.
DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ:
A. Ağız İçi Epitel Hücreleri:
1. Lam üzerine küçük bir damla su damlatınız (Şekil 2.1). Temiz kürdan yardımı ile yanak içerisinden aldığımız numuneyi (Şekil 2.2) lam üzerindeki suya karıştırınız (Kürdanı yanak içine çok hafif sürünüz, yanak içini zedelemeyiniz.). Üzerine bir damla metilen mavisi veya iyot çözeltisi damlatılıp lamelle kapatarak mikroskop altında incelenir (Şekil 2.3-4).
2. Bazı hücreler üst üste veya parçalanmış olabilir. Hücreleri önce küçük objektif (Şekil 2.5) ile sonra büyük objektif (Şekil 2.6) ile gözleyiniz. En iyi gördüğünüz birkaç hücrenin şeklini çiziniz.

 



B- Soğan Zarı Hücreleri:
1. Bir adet kuru soğan (Şekil 2.7) alınarak ikiye bölünür (Şekil 2.8). Etki kısımlardan biri alınarak dış (tümsek) kısmında bulunan saydam ve çok ince olan soğan zarı (Şekil 2.9) bir pens yardımı ile alındıktan sonra dış kısmı üste gelecek şekilde lam üzerindeki bir damla suya düzgün bir şekilde konularak lamel kapatılır (Şekil 2.10). Hazırlanan numuneyi önce küçük (Şekil 2.11) sonra büyük objektif (Şekil 2.12) ile inceleyiniz.
2. Aynı şekilde bir numune hazırlanarak üzerine bir damla metilen mavisi veya iyot çözeltisi damlatınız (Şekil 2.13-14). Numuneyi önce küçük (Şekil 2.15) sonra büyük objektif (Şekil 2.16) ile inceleyiniz.

 

Kaynak://mobilim.bozok.edu.tr

Bu konu 54426 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman