Fen Konuları
Tüm Konular

Beyaz Işığın Renklerine Ayrılması

Sayfayı Yazdır

 

Cam, plastik, elmas gibi saydam maddelerden yapılan ve ışığın kırılarak renklere ayrılmasını sağlayan araçlara prizma denir. Bir prizmaya gönderilen beyaz ışık prizmadan çıktıktan sonra bir ekran üzerine düşürülürse, ekranda sırayla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerden oluşan bir ışık demeti görünür. Prizmadan geçirilen beyaz ışığın oluşturduğu renkli ışık demetine renk tayfı denir.
 

Işık bir enerji türüdür ve maddelerle yansıma, soğurulma ve maddeden geçme yolları ile etkileşebilir. Maddeden yansıyan veya geçebilen beyaz ışık farklı renklere ayrılır. Bu olay beyaz ışığın çeşitli renklerden oluştuğunu gösterir.

 

Prizmaya gönderilen beyaz ışık renk karışımı olduğundan beyaz ışıktaki bu renkler prizmadan geçerken farklı miktarlarda kırılır ve beyaz ışık renklere ayrılır. Işığın renklere ayrılmasının sebebi, beyaz ışığı oluşturan her renkteki ışığın prizmada farklı hıza sahip olmasıdır. Prizmadan geçirilen beyaz ışıkta, hızı en fazla olan ışık kırmızı, hızı en düşük olan ışık ise mordur. Bu nedenle prizmada, en az kırılan ışık kırmızı, en fazla kırılan ışık mor renkli ışıktır.
 

Beyaz ışığın renkli olması ile ilgili olarak; gökkuşağının oluşması, sabun köpüğündeki renklenme, su fıskiyelerindeki renklenme, kırık şişe parçalarında oluşan renklenme, avize kristallerinde oluşan renklenme, ışık prizmasında oluşan renklenme örnektir.


 


 


  

Bu konu 55422 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 08 Temmuz 2015 Çarşamba 13:35
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman