Fen Konuları
Tüm Konular

Elektrik Akımı Görülemez Fakat Etkilerinden Gözlenip Ölçülebilir

Sayfayı Yazdır

Bir devrede elektrik akımının varlığını, etkileriyle anlayabiliriz. Elektrik akımının ısı, ışık, mıknatıslık, elektroliz gibi değişik etkileri vardır. Elektrik sobası, tost makinesi, ütü, su ısıtıcısı elektriğin ısı etkisiyle çalışır. Elektrik ampulü, elektriğin hem ısı hem de ışık etkisini gösterir. Kapı zilleri, elektrik motorları, hoparlörler elektriğin mıknatıslık etkisiyle çalışır.
Elektroliz, elektrikle kaplamacılık, elektriğin kimyasal etkisine örnek olarak verilebilir. Bir elektrik devresinde yanmakta olan ampulün parlaklığı, içinden geçen elektron sayısına göre değişir. Elektron sayısı arttıkça, ampulün parlaklığı da artar.
Bir elektrik devresinin herhangi bir kesitinden bir saniyede geçen yük miktarına, akım şiddeti denir. Akım şiddeti, ampermetre adı verilen aletle ölçülür. Bir devredeki akım şiddeti “I” ya da “i” harfiyle gösterilir. Akım şiddetinin birimi “amper”dir. Amper, A” şeklinde kısaltılır. 1 amperlik akım oluşması için devrenin herhangi bir noktasından 1 saniyede 1,6 x 1019 elektron geçmesi gerekir.
1A = 1000 miliamper (mA)


Ampermetre, elektrik devresine seri olarak bağlanır. Ampermetrenin (+) ucu, pilden gelen(+) kutba, (–) ucu pilden gelen (–) kutba bağlanır. Böylece devrede dolanan akım, ampermetrenin içinden geçer.

Suna GÜLÇEK

Bu konu 4477 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman