Fen Konuları
Tüm Konular

Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapabiliriz?

Sayfayı Yazdır

 

Elektrik enerjisinin bilinçli kullanımı yalnızca sadece az ücret ödeyerek ekonomiye katkı sağlamaz. Bununla birlikte elektrik enerjisinin üretilmesi için kullanılan petrol, kömür, doğal gaz gibi yenilenemez enerji kaynağı olan fosil yakıtların tüketiminin ve elektrik enerjisi üretimi sırasında ortaya çıkacak zararlı gazların da azalmasını sağlar.

▪ Elektrik enerjisinin %20 oranında daha verimli ve etkili kullanılması sonucu, yılda yaklaşık 550000 varil petrol tasarruf edilebilir.

a) Elektrik Tasarrufu Sağlama Yolları :

 

1-) Gereksiz lambalar söndürülmelidir.

2-) Daha açık renkli duvarlar, mobilyalar ve perdeler ışığı yansıtır ve odanın aydınlatma ihtiyacı azalır.

3-) Lamba üzerinde biriken tozlar temizlenmelidir. Tozlar zamanla faydalı ışık miktarını azaltır.

4-) Akkor lamba yerine kompakt fluoresan lamba kullanılması durumunda aydınlatma maliyeti %75 kadar azalır.

5-) Buzdolapları, diğer ev aletleri gibi periyodik olarak değil devamlı kullanılmaktadır. Satın alırken istenilen özelliklerin bir araya geldiği en az elektrik tüketen yani en verimli olanları tercih edilmelidir.

6-) Buzdolabındaki derin dondurucudan çıkartılan donmuş bir malzeme, bir gün önceden alınıp alt bölüme konularak orada çözülmeye bırakıldığı takdirde buzdolabının daha az enerji harcaması sağlanır.

7-) Buzdolabı ve derin dondurucular fırın, radyatör, gibi ısı kaynaklarından uzak yerlere yerleştirilmelidir. Aksi takdirde tüketim %10–20 artacaktır.

8-) Buzdolabının ve çalışan fırının kapağı mümkün olduğu kadar az açılmalıdır ve uzun süre açık tutulmamalıdır. Fırın kapağının her açılışında %20 oranında ısı kaybı olur.

9-) Elektrikli süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır. Ayrıca süpürgeyle kullanılan fırçalar eskimişse yenilenmelidir.

10-) Enerji verimliliği yüksek araçlar kullanılmalıdır.

11-) Elektrikli ısıtıcılara ihtiyaçtan fazla su konulmamalıdır.

Bu konu 11398 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 15 Temmuz 2015 Çarşamba 14:06
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman