Fen Konuları
Tüm Konular

Ses ve Özellikleri

Sayfayı Yazdır

 

Çevremizde her yerde ses vardır. Bazı sesler bizi rahatsız eder. Bazıları ise günlük yaşantımızda bize yardımcı olur.

       Ses, hayvanların yaşamında da önemlidir. Birçoğumuz hayvanların çıkardıkları sesle gürültü yaptıklarını düşünürüz. Gerçekte hayvanların çıkardıkları sesler aralarındaki iletişimi sağlar.

Bir balonu şişir ve parmaklarınla balonun ağzını sıkıca tut. Parmaklarını hafifçe gevşet ve balonun içindeki havanın dışarı çıkmasını sağla. Balonun ağzının titreştiği ve ses çıkardığını fark edeceksin.

Su yüzeyinde görülen daire şeklindeki dalgalar, suyun titreşimidir. Ses titreşimleri su dalgaları gibi dalgalar oluşturur. Kaynağından çıkan ses dalgaları her yönde yayılır.

Katı, sıvı ve gaz maddelerde ses yayılırken bir tanecik titreştiğinde çevresindeki taneciklerin de titreşmesine neden olur. Titreşen tanecik böylece diğer taneciklere enerji aktarır. Trompetten çıkan sesin bir bardağı kırabileceğini düşünür müsün?

 

Ses su içinde de iletilir. Denizlerde yaşayan bazı canlılar bu sayede birbirleriyle iletişim kurar. Örneğin,yunuslar ve balinalar su içinde çeşitli sesler çıkararak haberleşir. Yunuslar fısıltı ve ıslık şeklinde farklı sesler çıkarır. Bu seslerin hepsi değişik anlamlara gelir.

 

Evde yeni ayakkabılarını giyip, aklarını yere vurarak yürümek hoşuna gidebilir. Ancak çıkardığın bu sesler için komşuların da aynı şeyleri düşünürler mi? Sıvılar ve gazlar gibi katılar da sesi iletir. Katıların sesi iletmesi sayesinde ayakkabılarının sesi komşularına ulaşır.

 

Bir su birikintisine taş attığında oluşan dalgaları düşün. Dalgalar, taşın suya değdiği noktada sık ve daha yuvarlaktır. Dalga, kaynağından uzaklaştıkça seyrekleşir ve düzleşir; sonunda da kaybolur.

Titreşen taneciklerin su dalgaları gibi yayıldığını ve birbirlerine aktardığını öğrendin. İşte bu enerji aktarımı sırasında her seferinde bir miktar enerji başka enerjilere dönüşür. Bu nedenle ses kaynağından uzaklaştıkça duyulmamaya başlar.

Ses kaynağından çıkan sesler hava moleküllerini titreştirir. Bu titreşimler etrafa dalgalar halinde yayılır. Ses dalgaları kulağımıza kadar gelir ve kulak zarımızda titreşmeye başlar. Kulak zarındaki titreşimler kulağın iç kısmına iletilir. Bu titreşimler belirli bir ileti taşır. Bu iletiler beyne ulaştığında ses işitilmiş olur.

Bu konu 6368 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman