Fen Konuları
Tüm Konular

Sindirim Nasıl Gerçekleşir?

Sayfayı Yazdır

Sindirim Nasıl Gerçekleşir?

 

Bir parça ekmek ısıralım ve bir süre çiğneyelim. Ağzımıza aldığımız besinde ne gibi değişiklikler oldu? Besinler parçalanmaya ağızda başlar. Besinler, ne kadar küçük parçalara ayrılırsa onlardan yararlanmamız o kadar fazla olur. Ağzımızdaki besini dişlerimizle çiğneyerek daha küçük parçalara ayırırız. Tükürük, yediklerimizi kolay yutabilmemiz için onları ıslatır, kayganlaştırır. Tükürük salgısı aynı zamanda besinlerin sindirilmesini de sağlar. Dilimiz de yiyecekleri kenarlara doğru iterek besinleri çiğnemeye yardımcı olur. Bunların sonunda yiyecekler yutmaya hazır hâle gelir. Bu yiyecekleri dilimizle yutağa doğru iteriz. Yutak, besinlerin ağızdan yemek borusuna iletildiği yerdir. Bu sırada gırtlak kapağı soluk borusunu kapatır. Böylece yiyecekler soluk borusuna değil yemek borusuna geçer. Buradan yavaş yavaş ilerler ve mide giriş kapısının açılması ile mideden içeri girer. Midemiz besinleri çalkalar, karıştırır, ezer. Bu işlemlerin yapılmasına mide kasları ve mide tarafından salgılanan sıvı yardımcı olur. Bu sıvı, yediğimiz besinlerle midemize kadar gelen mikropları da öldürür. Midemizde, bulamaç kıvamına gelen besinler mide çıkış kapısından ince bağırsağa geçer. Besinler ince bağırsakta emilecek hâle getirilir. İnce bağırsak, besinleri emilecek hâle getirirken değişik salgılardan yararlanır. Bu salgılar sayesinde besinler iyice parçalanır ve yararlı kısımları ortaya çıkarılır. Artık, besinler kana karışacak hâle gelmiştir. Sindirilen besinler bağırsakta ilerledikçe yararlı kısımları emilir ve kana karışır. Besinlerin yararlı kısımları emilince geriye posa hâlindeki maddeler kalır. Bunlar kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsakta posa hâlindeki yiyeceklerde kalan su ve mineraller de emilir. Posa iyice katı hâle geldikten sonra dışkı olarak anüsten atılır. Böylelikle sindirim işlemi sonlanmış olur. Sindirim sırasında gerçekleşen olayları aşağıdaki resimde inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Kaynak: MEB 5. Sınıf Ders Kitabı

Bu konu 20775 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman