Fen Konuları
Tüm Konular

Yatay Düzlemdeki Sürtünme Kuvveti İle İlgili Özellikler

Sayfayı Yazdır

 

 

1-) Yatay düzlemdeki cisme etki eden sürtünme kuvveti sürtünen cismin ağırlığına bağlıdır ve doğru orantılıdır. Yani cismin ağırlığı arttıkça sürtünme kuvveti artar, cismin ağırlığı azaldıkça da sürtünme kuvveti azalır.

 

 

Ağırlık büyük olduğu için cisimdeki girinti ve çıkıntılar, yüzeydeki girinti ve çıkıntıların içine daha fazla geçer ve sürtünme kuvveti büyük olur.

Ağırlık küçük olduğu için cisimdeki girinti ve çıkıntılar, yüzeydeki girinti ve çıkıntıların içine daha az geçer ve sürtünme kuvveti küçük olur.

 

Ağırlığı büyük olan cisme daha fazla sürtünme kuvveti uygulandığı için cisim daha büyük kuvvet uygulanarak hareket eder.

Ağırlığı küçük olan cisme daha az sürtünme kuvveti uygulandığı için cisim daha küçük kuvvet uygulanarak hareket eder.

 

2-) Yatay düzlemdeki cisme etki eden sürtünme kuvveti, sürtünen yüzeylerin cinsine bağlıdır. Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti büyük, pürüzsüz ve kaygan yüzeylerde sürtünme kuvveti küçüktür.

 

 

Yüzeydeki girinti ve çıkıntılar büyük olduğu için cisimdeki girinti ve çıkıntılar ile daha fazla iç içe geçer ve sürtünme kuvveti büyük olur.

Yüzeydeki girinti ve çıkıntılar küçük olduğu için cisimdeki girinti ve çıkıntılar ile daha az iç içe geçer ve sürtünme kuvveti büyük olur.

 

Pürüzlü yüzeydeki cisme daha fazla sürtünme kuvveti uygulandığı için cisim daha büyük kuvvet uygulanarak hareket eder.

Az pürüzlü ve kaygan yüzeydeki cisme daha az sürtünme kuvveti uygulandığı için cisim daha küçük kuvvet uygulanarak hareket eder.

 

 

3-) Bir cismin hareketi sırasında cismi hareket ettirmek için uygulanan kuvvet ile cisme etki eden sürtünme kuvvetine bakılarak cismin hareket edip etmeyeceği anlaşılabilir.

 

 

▪ Cisme uygulanan kuvvet, sürtünme kuvvetinden büyükse cisim hareket eder.

 

▪ Cisme uygulanan kuvvet, sürtünme kuvvetinden küçükse cisim hareket etmez.

 

 

▪ Cisme uygulanan kuvvet, sürtünme kuvvetine eşitse cisim başlangıçta duruyorsa durmaya devam eder, başlangıçta hareket halinde ise hareketine aynen devam eder.

 

 

4-) Sürtünme kuvveti daima cismin hareketine zıt yöndedir.

 

5-) Sürtünme kuvveti tek başına cisimleri hareket ettiremez, sadece cismin hareketini engeller.

 

6-) Sürtünme kuvveti, sürtünen yüzeylerin büyüklüğüne yani alanına bağlı değildir.

 

7-) Hareket halindeki cisimlere etki eden sürtünme kuvveti, cisimlerin hızına bağlı değildir.

 

8-) Sürtünme kuvveti, hareket halindeki cisim duruncaya kadar cisme etki eder.

 

9-) Duran bir cismin hareket edebilmesi için cisme uygulanması gereken en küçük kuvvet, sürtünme kuvvetine eşit olarak alınır (kabul edilir).

 

10-) Bir cismin hareket edebilmesi için, cisme uygulanması gereken kuvvetin sürtünme kuvvetinden büyük olması gerekir. Fakat duran bir cismi harekete geçirebilmek için uygulanması gereken en küçük kuvvet, sürtünme kuvvetine eşit olarak alınır.

Bu konu 9928 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 28 Haziran 2015 Pazar 14:55
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman