Fen Deneyleri
Tüm Deneyler

YAPRAK HÜCRESİNİ İNCELENMESİ

YAPRAK HÜCRESİNİ İNCELENMESİ

DENEYİN AMACI:


Bir yaprağın iç yapısını incelemek.

TEORİK BİLGİ:

YAPRAKLAR: Yaprakta yaprak kısmı, yaprak sapı ve yaprak ayası olmak üzere üç farklı kısım vardır. Genellikle yassı ve geniş yüzeye sahip yapraklar çok sayıda hücrenin ışık almasına imkan verir. Bir yaprakta fotosentez yapan hücreler palisat, sünger ve gözenek hücrelerdir.

EPİDERMİS: Hayvanlardaki epitel dokuya karşılıktır.

a) Epidermiz hücrelerin dış tarafı KİTİKULA denilen maddeyle örtülüdür. Bitkinin su kaybını azaltır. Kurak bölge bitkilerinde kalın, nemli bölge bitkilerinde incedir.

b) Epidermiz hücreleri farklılaşarak stomaları (gözenekler) oluşturur.Stomalar fasülye tanesi şeklinde kilit veya kapatma hücreleri denilen iki hücrenin karşı karşıya gelmesiyle oluşur. Stomalar ortasındaki stoma açıklığı zaman zaman açılıp kapanır. Böylece bitkinin su kaybını düzenler. Gaz alış verişi sağlanır. Stomalar kara bitkilerinin yapraklarının alt yüzeyinde bol, üst yüzeyinde seyrek olarak bulunur. Nilüfer gibi su bitkilerinde ise daha bol bulunur.

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:

• Mikroskop
• Yeşil yapraklar (Çam, begonya)
• Jilet
• Lam ve Lamel
• Köpük
• Pens
• Damlalık

DENEYİN YAPILIŞI:

Yeşil yaprağı iki kesit arasına koyduk ve jilet ile ince bir kesit aldık. Kesiti lamın üzerine koyarak bir damla su damlattık. Lamel ile kapatıp mikroskopla inceledik. Begonya yaprağından da jilet ile kesit aldık.

DENEYİN SONUCU:


Bu konu 9642 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman