Fen Konuları
Tüm Konular

Biyolojik Çeşitlilik Nasıl Artar?

Sayfayı Yazdır

 

Bir ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler; iklim, toprak yapısı, coğrafi konum gibi özelliklerdir. Bu faktörlerin elverişli olduğu ekosistemlerde bitki türleri ve sayısı artar. Bu artış, bitkilerle beslenen hayvan sayısı ve çeşidinin de artmasını sağlarken bu hayvanlarla beslenen etçil sayısı ve çeşidi de artmış olur. Bu nedenle de biyolojik çeşitlilik artar.

 

▪ Kutuplardaki canlılar aşırı soğuk nedeniyle buradaki iklime uyum sağlamak zorundadır. Kutup ekosistemine uyum sağlayan canlı türleri bu bölgede yaşamını sürdürürken uyum sağlayamayan canlılar yok olur veya yaşamını sürdürebileceği iklim özelliklerine sahip ekosistemlere göç ederler. Bu nedenle biyolojik çeşitlilik kutuplardan ılıman bölgelere gidildikçe artar. Bunun nedeni sıcaklık ve yağış gibi iklim faktörlerinin artmasıdır.

 

▪ Ekvator bölgesine doğru gidildikçe yağış ve sıcaklık yükselir. Bu bölgelerde bulunan yağmur ormanları biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu ekosistemlerdir. (Ilıman bölgelerdeki iğne yapraklı ağaçların oluşturduğu bir ormanda kurt, geyik, tavşan, fare gibi memeliler, çeşitli kuşlar, böcekler, çiçeksiz ve çiçekli bitkiler bulunabilir. Geniş yapraklı ve yapraklarını döken ağaçların bulunduğu ormanlarda bitki ve hayvan türlerinin sayısı daha fazladır.).

 

▪ Hem sıcak hem de su açısından fakir bölgeler olan çöller çok az bitki ve hayvan türü barındırır.

Bu konu 6612 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 09 Temmuz 2015 Perşembe 13:07
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman