Fen Konuları
Tüm Konular

Ekosistem Nedir?

Sayfayı Yazdır

Doğada (belirli bir habitatta), canlı ve cansız varlıkların içinde bulunduğu, yaşamlarını sürdürdükleri ve birbirleriyle etkileşimde (ilişkide) bulundukları (ve devam ettirdikleri) belli bir alana yani sınırlandırılmış çevreye (yaşam birliğine) ekosistem denir. (Belli bir habitattaki bitki ve hayvan topluluğu ile bu topluluğun içinde yaşadığı çevrede oluşan, aralarında madde alışverişi olan ve büyük ölçüde kendi kendine yetebilen sisteme ekosistem denir.).

 

Bir yaşam alanını belirleyen faktörler, çevresel faktörler olarak adlandırılır. Çevresel faktörler canlılar ve bu canlıların yaşaması için ihtiyaç duydukları uygun ortamı sağlayan cansız varlıklar olmak üzere iki ana grupta incelenir. Ekosistemler canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) varlıklardan oluşurlar. Ekosistemlerdeki hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroorganizmalardan oluşan çevreye biyolojik (canlı = biyotik) çevre, su, sıcaklık, ışık, toprak, rüzgâr, iklim, nem, hava (oksijen) gibi cansız varlıkların oluşturduğu çevreye de cansız (abiyotik) çevre denir. (Ekosistemlerdeki canlı varlıklar beslenme şekline göre üretici, tüketici ve hem üretici hem de tüketici canlılar olarak, yaşama şekline göre de çürükçül yaşayanlar, ortak yaşayanlar ve parazit yaşayanlar olarak gruplandırılırlar.).

 

Canlılar bulundukları ekosistemde hem diğer canlılarla hem de cansız varlıklarla sürekli ilişki kurarlar yani ekosistemde yaşamlarını sürdürebilmek için bu çevreye ve çevre şartlarına uyum sağlamak zorundadırlar. Bu nedenle canlılar her ekosistemde yaşayamazlar. Canlıların bir ekosistemde yaşayabilmeleri için özelliklerinin o ekosisteme uygun olması gerekir.

 

 

Ekosistemi oluşturan varlıkların sıralaması;

Bu konu 30059 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 09 Temmuz 2015 Perşembe 13:03
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman