Fen Konuları
Tüm Konular

Popülâsyon Nedir?

Sayfayı Yazdır

Belli bir bölgede (yaşama alanında) yaşayan aynı türe ait bireylerin (organizmaların) oluşturduğu topluluğa popülâsyon denir. (Popülasyon = Nüfus).

 

Aynı türe ait bireyler farklı bölgelerde farklı popülâsyonlar oluşturabilirler. Farklı fiziksel özelliklere sahip olan iki ortam yan yana olsa bile bu ortamlarda yaşayan aynı türe ait bireyler farklı popülâsyonları oluştururlar. (Farklı ortamlarda yaşayan kurtlar aynı türe ait olmalarına rağmen farklı popülasyon oluştururlar. Eğridir ve Beyşehir göllerindeki sazan balıkları farklı ortamlarda yaşadıkları için farklı popülasyon oluştururlar. Aynı ortamda yaşayan kurtlar ve tilkiler farklı türe ait oldukları için farklı popülasyon oluştururlar.).

 

Toroslarda yaşayan geyikler, Eğridir Gölü`nde yaşayan sazan balıkları, Karadeniz Bölgesi`ndeki karaçam ağaçları, Güney Kutbu`ndaki penguenler, Van Gölü`nde yaşayan inci kefali balıkları, İç Anadolu`da yaşayan ayılar, Aladağlar`daki kızılçamlar, Hatay Samandağ`daki kral kelebekleri, Balıkesir Kapıdağ`daki köknar, karaçam ve ladin gibi türlerin oluşturduğu topluluklar popülasyon oluşturur. (Eğridir Gölü`ndeki balıklar popülasyon olmazken, Eğridir Gölü`ndeki sazan balıkları kavramı popülasyon olur.).

 

Popülâsyonlar bulundukları ortamın şartlarından etkilenerek zamanla değişebilir ve büyüyüp, küçülebilir. Popülâsyondaki bireylerin sayısı iç ve dış faktörlerin etkisiyle değişebilir. Birey sayısının değişmesi, popülâsyonun değişmesine neden olur. Doğumlar ve iç göçler popülâsyondaki birey sayısını artırırken, ölümler ve dış göçler popülâsyondaki birey sayısını azaltır. Popülâsyondaki birey sayısının artması popülâsyonun büyümesini, birey sayısının azalması da popülâsyonun küçülmesini sağlar.

 

Belli bir bölgede yaşayan aynı veya farklı türlerin oluşturduğu popülasyonların hepsine birden kommunite denir.

 

(Bir popülasyona birim zamanda katılan fert sayısı popülasyonun doğum oranını, ayrılan fert sayısı popülasyonun ölüm oranını verir. Belli bir zamanda birim alanı işgal eden birey sayısına popülasyon yoğunluğu denir. Belirli şartlar altında bir ekosistemde veya habitatta yaşayan bir türe ait bulunabilecek en yüksek fert sayısına popülasyonun taşıma kapasitesi denir. Denge halindeki popülasyonlarda genç, yetişkin ve yaşlı birey sayıları eşit olarak dağılmıştır. Genç ve yetişkin bireylerin yoğun olduğu bir popülasyon gelişmekte ve hızlı büyümektedir. Yaşlı bireylerin daha yoğun olduğu bir popülasyon gerilemekte ve küçülmektedir. Popülasyonların büyüyüp küçülmesini sağlayan dengeleyici faktörlerin en önemlileri besin miktarı, yaşam alanı, dış ve iç göçler, ışık, nem, sıcaklık, besin, artık maddeler, deprem, savaş, bulaşıcı hastalıklar, yangın ve düşmanlar şeklinde sıralanabilir.).

 

 

Bu konu 33085 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 09 Temmuz 2015 Perşembe 13:02
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman