Fen Konuları
Tüm Konular

Ampuller ve flüoresan lambalar elektrik enerjisini ışık enerjisine nasıl dönüştürür?

Sayfayı Yazdır


Ampuller: Ampul içinde sarmal yapıda bir madde vardır. Bu sarmal yapıya filaman denir. Filaman tungsten denilen çok uzun ve çok ince sarmal yapıda bir telden yapılmıştır. Filamanın sarmal yapıda olmasının sebebi uzun tellerin direncinin kısa tellere göre daha fazla olmasıdır. Uzun tungsten metali ampulün içine sığması için sarmal hale getirilmiştir. Yüksek sıcaklığa dayanan filamanın direnci oldukça büyüktür. Akım bu ince telden geçerken akkor haline gelir ve çevreye ışık yayar. Ampullere akkor filamanlı ampul denir.
Ampul patladığında neden tekrar yanmaz? Çünkü ampul patladığında ampulün içindeki filaman kopar ve akım geçmez. Bundan dolayı ısınmayan tel çevreye ışık yayamaz.
Flüoresan lamba: İçerisinde çok az civa ve bir miktarda soy gaz bulunan, iç yüzeyi çok ince fosfor tabakasıyla kaplı cam bir tüpten ibarettir. Tüpün her iki ucunda bulunan elektrotlara uygulanan gerilim bu elektrotların birinden elektronların kopmasını ve büyük bir hızla diğer elektrota doğru hareket etmesini sağlar. Kopan ve yüksek hızla hareket eden bu elektronlar tüp içerisinde gaz halinde bulunan civa atomlarıyla çarpışır. Bu sırada civa atomları insan gözünün algılayamadığı mor ötesi ışıma yapar. Bu mor ötesi ışın cam tüpün iç yüzeyini kaplayan fosfora çarptığında görünür ışık meydana gelir.
 

Hazırlayan:Kübra BAŞ

Bu konu 13269 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman