Fen Konuları
Tüm Konular

Bilim Şenliği İçin Gösteri Deneyleri

Sayfayı Yazdır


JELİBONUN DANSI
deney tüpüne 4 kaşık (çay kaşığı boyutunda) potasyum klorat konulup sıvılaşıncaya kadar ısıtılır. Sıvılaşınca içerisine jelibon atılır ve seyredilir ..
YANMAYAN PARA
Behere su- alkol çözeltisi hazırlanır. Para kıskaç yardımıyla çözeltiye batırılıp çıkartılır ve yakılır. Tabi para yanmaz..
ÇAKMAKSIZ ATEŞ
Petri kabına  yarım kaşık patasyum permanganat konulur ve üzerine 3-4 damla sülfürik asit damlatılır. Alkole batırılmış pamuk kıskaç yardımıyla petri kabına yaklaştırılır ve çakmaksız ateş gerçekleşir..
KÖPÜK ALEVİ
Geniş bir kapta pril+su yardımıyla köpük oluşturulur. Çakmak gazını kabın tabanına bastırarak gazın dışarı çaıkması sağlanır.( Bu şekilde yaparsak daha yoğun bir köpük elde ediyoruz hem de daha kolay oluyor ) Öğrenci elini bu suda iyice ıslatır ve avcuna köpük alır. Daha sonra bu köpük çakmakla yakılır.. çok güzel oluyor ..Bu deneyde  öğrenciye palyaço kıyafeti giydirdim  sihirbazlık gösterisi gibi bir şey oldu .. eğlenceliydi yapmak isteyenler düşünebilir
YANARDAĞ
Yanardağın bacasını oluşturmak için konserve kullandık. Toprak, alçı ve küçük taşlar kullanarak dağımızı yaptık. Alçı yanardağı çok iyi tutuyor, sağlam oluyor patlama esnasında etrafa parça sıçramıyor. Deney için yanardağımızın bacasına 5-6 kaşık potasyum klorat ve 5-6 kaşık toz şeker koyuyoruz  ve karıştırıyoruz daha sonra üzerine sadece 1 damla sülfürik asit damlatıyoruz ve patlama gerçekleşiyor..( potasyum kloratı ve toz şekeri daha az koyabiliriz olması gereken de o zaten .. bu ölçülerle patlama biraz şiddetli gerçekleşiyor  ama şov çok güzel oluyor )
SABUN KÖPÜĞÜ FISKİYESİ
1,5 litrelik bir şişeye 40 ml pril (sıvı sabun da olur ancak pril olursa köpük daha çok oluyor), 80 ml hidrojen peroksit %50 lik konulur. Başka bir yerde dereceli silindire 1,5 kaşık potasyum iyodür konulur ve 20 ml olacak şekilde üzerine su konulur ve çözelti hazırlanmış olur. Bu çözelti şişeye dökülür ve köpük şov başlar.

Bu konu 46812 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman