Fen Konuları
Tüm Konular

Boşaltım Sisteminde (Böbreklerde) Görülen Hastalıklar

Sayfayı Yazdır

Boşaltım sisteminde; böbrek taşı, böbrek yetmezliği, idrar torbası ve idrar yolu iltihabı, böbrek kanseri, idrar kesesi kanseri, böbrek düşüklüğü, böbrek iltihabı, nefrit, üremi, albümin, sistit, şeker hastalığı ve yüksek tansiyona bağlı olan böbrek rahatsızlıkları görülür.

Boşaltım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalına nefroloji denir.

Boşaltım sistemi hastalıklarında kullanılan ilaçlar, diyaliz cihazları, böbrek nakli, yüksek frekanslı ses dalgaları ve lazer kullanılan taş kırma yöntemi boşaltım sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan teknolojik gelişmelerdir.

a) Böbrek İltihapları :

Böbreğin öz bölgesinde veya havuzcuğunda görülür. İdrar tutamama, bel ağrısı, halsizlik, üşüme, ateşlenme gibi belirtileri vardır.

 

b) Böbrek Taşları :

İdrar yolu iltihabı, besinlerle alınan fazla kalsiyum madensel tuzu ve D vitamini, yetersiz sıvı alınması sonucu idrardaki madensel tuzların idrar kanalcıklarında, havuzcukta veya idrar borusunda birikmesi ile oluşur.

Erkeklerde daha fazla ortaya çıkar. Belin arka yan kısımlarında sancı, idrar yaparken ağrı ve yanma, idrarda kan ve iltihap görülmesi gibi belirtileri vardır.

Taş oluşumunun önlenmesi için günlük yeterince su içilmeli, süt ve süt ürünleri ile tuzun aşırı tüketiminden uzak durulmalı ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Böbrek taşlarının tedavi yöntemlerinden biri taş kırmadır. Bunun için yüksek enerjili (ultrasonik) ses dalgaları veya lazer kullanılır. Ses dalgaları veya lazer cilde ve böbreklere zarar vermeden taşları kırabilir. Kırılan taşlar idrarla dışarı atılır. Büyük ve kırılamayan taşlar ise ameliyatla alınabilir.

 

c) Böbrek Yetmezliği :

Böbreklerin tamamen veya kısmen (%80) görevini yerine getirememesi hastalığıdır. Böbrek iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, idrar yolları iltihabı gibi hastalıklar böbrek yetmezliğine neden olur. Bu hastalığı taşıyan insanların kanındaki su, üre, ürik asit ve madensel tuzların temizlenmesi için diyaliz makinesine bağlanması veya böbrek naklinin yapılması gerekir.

Diyaliz makinesi böbreğin görevini yapar ve idrarla atılamayan su, üre, ürik asit ve madensel tuzların kandan süzülerek kanın temizlenmesini sağlar. Bu yöntem, kalıcı tedavi sağlamaz. Kalıcı tedavi için böbrek naklinin yapılması gerekir.

Böbrek nakli, canlı bir kişinin bir böbreği (sağlıklı bir kişi tek böbrekle de yaşayabilir) ya da yeni ölmüş ama organları hala canlı birinin böbreği alınarak yapılabilir.

Böbrek yetmezliğine bağlı olarak vücudun su tutması, yüksek tansiyon, kansızlık ve kemik erimesi gibi hastalıklar oluşabilir.

d) Nefrit :

Nefronların iltihaplanması hastalığıdır. Yüz, göz ve ayak bileklerinde şişme gibi belirtileri vardır. Bulaşıcı hastalıklar sonucu oluşur.

e) Üremi :

Böbrek yetmezliği sonucu idrarla atılması gereken zararlı ve atık maddelerin atılamayıp kanda birikmesi sonucu ortaya çıkan hastalıktır.

f) Albümin :

Nefronların görevini yapamaması sonucu, proteinli maddelerin idrara geçmesidir.

g) Sistit :

Üreme organları veya kan yoluyla gelen mikropların, idrar yollarında oluşturduğu yanmadır.  

Bu konu 15743 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 24 Haziran 2015 Çarşamba 13:31
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman