Fen Konuları
Tüm Konular

Destek ve Hareket Sisteminde Görülen Hastalıklar

Sayfayı Yazdır

 

Destek ve hareket sisteminde; kemik kırılmaları, cam kemik, kemik kanseri, kas erimesi, raşitizm, osteoporoz, romatizma gibi hastalıklar ve kas krampları görülebilir.

 

a) Kemik Kırılmaları :

Ani bir darbe ya da zorlamalarda kemikler kırılabilir. Kırıklar genelde kemiğin zarar gören kısmı alçıya alınarak tedavi edilir. Bunun nedeni, alçıda hareketsiz kalan kemiklerin daha kolay ve çabuk iyileşmesidir. Kemikler alçıdan çıktıktan sonra uzun süre hareketsiz kalan kasların hareketlerinde yavaşlama ve zorlanmalar görülebilir. Böyle durumlarda doktor kontrolünde yapılan hareketlerle kaslar zorlanmadan eski gücüne kavuşabilir.

 

b) Cam Kemik Hastalığı :

Kemiklerin kolayca kırılmasına yol açan ve çocuklarda ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın nedeni, kemik yapısında bulunan proteinlerin yapısının bozulmasıdır. Normalden az üretilen protein kemik oluşumunu olumsuz etkileyerek kolay kırılmasına yol açar.

 

c) Kemik Kanseri :

Kemiklerde oluşan kanser türüdür ve kemikte oluşan tümör ile başlar. Kanserli bölgedeki kemikte şişlik görülür. Bu şişlik tümördür ve şişlik ağrılara neden olur. Kemik kanseri, kanserli bölgeyi güçsüz bırakır ve kemikler kırılmaya dayanıksız olup çabuk kırılır. Hem yetişkinlerde hem de gençlerde görülebilir. Kanser erken dönemde belirlenmişse, ameliyatla kanserli bölge temizlenerek tedavi edilebilir.

 

d) Kas Erimesi :

Yaşlanmaya bağlı olarak kas gücünün ve dayanıklılığın azalmasına kas erimesi denir.

 

Kas erimesinin en önemli nedeni vücuda alınan protein miktarının ve yapılan hareketlerin azalmasıdır. Kas erimesinin görülmemesi için yeterince protein, D vitamini ve güneş ışığı alınmalı, düzenli egzersiz yapılmalıdır.

 

e) Raşitizm :

Güneş ışığının yeterinde alınamadığı durumlarda D vitamini eksikliğine bağlı olan, genellikle 6–18 aylık çocuklarda görülen kemik hastalığıdır. Kemik oluşumunun tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş kişilerde bir süre sonra omurga, kol ve bacak kemiklerinde şekil bozukluğu meydana getirir.

 

f) Osteoporoz :

Genellikle kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan; iskeletin zayıflamasına ve kemiklerin kolayca kırılmasına yol açan hastalıktır. 75 yaşını geçmiş insanların neredeyse yarısında görülür ve kadınlarda daha sık ortaya çıkar. Osteoporozdan korunmak için yaşam boyu her gün bir bardak süt içilmesi, spor yapılması ve günde 10 dakika güneşlenilmesi gerekmektedir.

 

g) Romatizma :

Kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıklara romatizma denir. Sebepleri farklı olabilir ve çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. En fazla hareketsizlikten veya eklem yerlerindeki eklem kıkırdağı ve eklem sıvısının aşınması ve bitmesine bağlı olarak eklem yerlerinde kireçlenme, hareket etmede zorluk ve buna bağlı olarak ağrılar şeklinde görülür.

 

Romatizma hastalığı her yaşta görülebilir. O yüzden bir yaşlılık hastalığı olarak düşünülmemelidir.

 

h) Kas Krampları :

Kaslar kullanılmadığında gücünü kaybeder ve zayıflamaya başlar. Kaslar dinlendirilmeden uzun süreli çalıştırıldığında veya ani hareketler yapıldığında kaslarda gerilme ve ağrı şeklinde ortaya çıkan kramp veya kas kasılması durumu görülebilir.

 

Kramp görülmesinin sebebi uzun süre çalışan kasların yeterince oksijen alamamasıdır. Krampın geçmesi için kramp giren kasın dinlenmesi ve kasın boyu doğrultusunda ovulması gerekir.

Bu konu 45692 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 11 Temmuz 2015 Cumartesi 13:43
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman