Fen Konuları
Tüm Konular

Güneş Işığının Soğurulmasının Işık Işınlarının Yoğunluğuna Bağlılığı

Sayfayı Yazdır

 

Belli bir noktaya düşen ışık ışınlarının yoğunluğunun yani birim yüzeye düşen ışık ışınlarının sayısının artması o yüzeyde meydana gelecek soğurulma ve yansıma olaylarını arttırır.


 

Aynı ortamda bulunan maddelerin sıcaklıkları genelde birbirlerine eşittir. Güneş ışığını doğrudan alan bölge ile gölge alan birbirinden farklı ortamlar olduğu için sıcaklıkları birbirine eşit olmaz. Bunun nedeni, güneş ışığını alan bölgedeki ışık ışınlarının yoğunluğunun, gölge alandaki ışık ışınlarının yoğunluğundan fazla olmasıdır. Güneş ışığı alan bölgedeki ışık ışınlarının yoğunluğu arttığı için daha fazla ışın soğurulur ve sıcaklık daha fazla artar. Gölge alandaki ışık ışınlarının yoğunluğu azaldığı için daha az ışın soğurulur ve sıcaklık daha az artar.
 

Gölge alandaki ışık ışınlarının yoğunluğunun azalmasının nedeni, gölgeyi oluşturan mat cisim ve mat yüzeyler tarafından ışık ışınlarının büyük bir kısmının soğurulup, çok az kısmının yansıtılmasıdır.
 

Güneş ışığını alan sıcaklığı yüksek olan ortam ile sıcaklığı düşük olan gölge ortamı birbirine temas ettiği için bu bölgeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan güneşli ortamdan, sıcaklığı düşük olan gölge ortamına doğru sürekli bir ısı akışı olmasına rağmen güneş batmadığı veya bulutların arkasında kalmadığı sürece buraların sıcaklıkları birbirine eşit olmaz.
 

▪ Serinlemek için sığınılan alanlar genelde ışığı geçirmeyen ve mat yüzeylere sahip bina ve ağaç gölgeleridir.
 

▪ Mat yüzeyler üzerine düşen ışığın tamamını yansıtmaz. Bu nedenle de gölge alana düşen ışık miktarı azalır. Işık miktarının azalması, yazın güneşli günlerde gölgedeki sıcaklığın, güneş ışığını doğrudan alan yerlerdeki sıcaklıktan farklı hissedilmesini sağlar.

Bu konu 2917 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 08 Temmuz 2015 Çarşamba 13:34
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman