Fen Konuları
Tüm Konular

Hücreden Organizmaya

Sayfayı Yazdır

 

Çok hücreli canlıları oluşturan hücrelerin hepsi aynı yapıda ve görevde değildirler. Canlı vücudunu oluşturan hücreler görevlerine göre farklı özellikler kazanmışlardır. Canlı vücudunu oluşturan hücrelerden bazıları birleşerek üreme görevini, bazıları birleşerek destek ve hareket görevini, bazıları birleşerek besinleri veya çeşitli gazları taşıma görevini, bazıları da birleşerek koruma görevini yerine getirirler.

Çok hücreli canlılarda yapı ve görevleri aynı olan hücrelerin oluşturduğu hücre topluluklarına doku denir. Bitki ve hayvanlarda bulunan dokular birbirlerinden farklıdır. Bitkilerin yapısında bulunan dokulara bitkisel dokular, hayvanların yapısında bulunan dokulara hayvansal dokular denir.

İnsan vücudunda kan, kas, kemik, sinir, yağ, destek, salgı, epitel doku gibi çeşitli dokular bulunur. Her dokuyu oluşturan hücrelerin şekli, görevi, yapısı, büyüklüğü ve dizilişi o dokuya özgüdür. Bir dokunun hücresi ile başka bir dokunun hücresinin şekli, görevi, yapısı, büyüklüğü ve dizilişi farklıdır.

Çok hücreli canlılarda aynı yapı ve görevdeki hücreler birleşerek DOKULARI, farklı dokular birleşerek ORGANLARIfarklı organlar birleşerek SİSTEMLERİfarklı sistemler de birleşerek CANLI ORGANİZMAYI (CANLI VÜCUDUNU) oluştururlar.

 

HÜCRE → DOKU → ORGAN → SİSTEM → CANLI ORGANİZMA(CANLI VÜCUDU)

 

Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenme, solunum, dolaşım, boşaltım, üreme gibi yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirirler. Tek hücreli canlılarda yaşamsal faaliyetler tek hücre içerisindeki organeller tarafından gerçekleştirilir. Çok hücreli canlılarda yaşamsal faaliyetler tek bir hücre tarafından değil sistemler tarafından gerçekleştirilir.

Bütün canlılar yaşamsal faaliyetleri gerçekleştiren hücrelere sahiptir. Çok hücreli canlılarda dokuların oluşmasıyla dokular arasında işbölümü ortaya çıkmıştır ve bütün hücreler birlikte ve uyum içinde çalışır. Çok hücreli canlı vücudunu oluşturan yapılardan birinin görev yapamaması tüm vücudu etkiler.

 

ÖRNEK :  İnsanda, kemik hücreleri birleşerek kemik dokusunu, kemik dokusu

birleşerek vücudun değişik yerlerindeki kemikleri, vücuttaki bütün kemikler de birleşerek iskelet sistemini oluştururlar.

 

 İnsanda, kas hücreleri birleşerek kas dokusunu, kas dokusu birleşerek vücudun değişik yerlerindeki kasları, vücuttaki bütün kaslar da birleşerek kas sistemini oluştururlar.

 

▪ İnsanda sinir hücreleri birleşerek sinir dokusunu, sinir dokusu birleşerek beyin, beyincik, omurilik, omurilik soğanı gibi organları, bu organlarda birleşerek sinir sistemini oluşturur.

 

 İnsan vücudunda bu şekilde oluşan kas, solunum, dolaşım, boşaltım, sindirim, sinir, üreme gibi sistemler de birleşerek canlı vücudunu oluştururlar.

 

HÜCRE

DOKU

ORGAN

SİSTEM


 

Kas Hücresi

Kas Dokusu

Pazı Kası

Kas

Sistemi

CANLI

ORGANİZMA

Kas Hücresi

Kas Dokusu

Baldır Kası

Kas Hücresi

Kas Dokusu

Mide

Kemik Hücresi

Kemik Dokusu

Pazı Kemiği

İskelet Sistemi

Kemik Hücresi

Kemik Dokusu

Kafatası Kemikleri

Kemik Hücresi

Kemik Dokusu

Diresek Kemiği

Akciğer Hücresi

Akciğer Dokusu

Akciğerler

Solunum Sistemi

Kıkırdak Hücresi

Kıkırdak Dokusu

Soluk Borusu

Kıkırdak ve Deri Hücresi

Kıkırdak ve Epitel Hücresi

Burun

Sinir

Sinir

Beyin

Sinir

Sistemi

Sinir

Sinir

Beyincik

Sinir

Sinir

Omurilik

 

Bu konu 22746 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 11 Temmuz 2015 Cumartesi 13:30
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman