Fen Konuları
Tüm Konular

Maddenin Taneciklerine Ayrılması

Sayfayı Yazdır

 

Maddeler, gözle görülemeyen çok küçük taneciklerden oluşur. Çeşitli yöntemler kullanılarak maddeler, kendini oluşturan en küçük taneciklerine kadar ayrılabilir.

 

a) Şeker–Su Çözeltisinde Maddenin Taneciklerine Ayrılması :

Şeker–su çözeltisi oluşturulurken küp şeker suda şeklini kaybeder ve suyun dibinde birikir. Su karıştırıldığında suyu oluşturan tanecikler, şekeri oluşturan taneciklerin etrafını sararak şekeri oluşturan tanecikleri birbirinden ayırır ve şeker suda çözünür.

Şeker, suda çözündükten sonra görünmez. Şekerin görülmemesinin nedeni, şekeri oluşturan gözle görülemeyen taneciklerin, suyu oluşturan gözle görülemeyen taneciklerin arasına girmesidir.

Şekerin suda olduğu, tadına bakılarak anlaşılabilir. Suyu tatlandıran şekerin görülememesi, suya karışan şeker taneciklerinin görülememesinden kaynaklanır.

Şeker tanecikleri su taneciklerinin arasına girdiği için su seviyesinde bir değişiklik olmaz.

b) İyot–Alkol Çözeltisinde Maddenin Taneciklerine Ayrılması :

İyot–alkol çözeltisi oluşturulurken alkolü oluşturan tanecikler, iyodu oluşturan taneciklerin etrafını sararak iyodu oluşturan tanecikleri birbirinden ayırır ve iyot alkolde çözünür.

İyot, alkolde çözündükten sonra görünmez. İyodun görülmemesinin nedeni, iyodu oluşturan gözle görülemeyen taneciklerin, alkolü oluşturan gözle görülemeyen taneciklerin arasına girmesidir.

İyodun alkolde olduğu, alkolün renklenmesinden anlaşılabilir. Alkolü renklendiren iyotun görülememesi, alkole karışan iyot taneciklerinin görülememesinden kaynaklanır.

İyot tanecikleri alkol taneciklerinin arasına girdiği için alkol seviyesinde bir değişiklik olmaz.

Bu konu 5404 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 14 Temmuz 2015 Salı 12:58
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman