Fen Konuları
Tüm Konular

Madenlerin özellikleri ve kullanım alanları

Sayfayı Yazdır
1.Kaya tuzu: Tuzlu suların buharlaşmasıyla geride kalan tortuya denir. Sofra tuzu üretiminde kullanılır.
       
2.Talk: Pudra üretiminde, pencere, kapı, seramik ve kauçuk yapımında kullanılır.
 
3. Demir: Genellikle saf halde kullanılmaz, diğer metallerle karıştırılarak kullanılır. İnşaatlarda beton, kolon, kiriş ve yüzeylerin güçlendirilmesinde kullanılır. Örneğin; demirin karbonla bileşimiyle oluşan çelik, sanayinin ham maddesidir. Demir bileşiklerinden; mürekkep yapımında, deri ve yünleri siyaha boyamada, tarlalardaki parazitlerin öldürülmesinde de yararlanılır.
 
4.Bakır: Kırmızı renkte bir madendir. Bakırın elektrik iletkenliği çok yüksek olduğu için en önemli kullanım alanı elektrik - elektronik sanayidir. Madeni para yapımında, kuyumculukta, bronz heykelciliğinde kullanılır. Aynı zamanda iyi bir ısı iletkenidir. Bakır madeni, kap kacak yapımında da kullanılır.
 
5.Alüminyum: Demirden sonra en çok kullanılan madendir. Hafiftir,ısı ve elektriği iyi iletir. Diğer metallerle karıştırılarak kullanılır. Hafif oldukları için bu karışımlar hafif malzemeyi gerektiren her yerde özellikle de uçak ve otomobil sanayisinde kullanılır.
Alüminyum; bina yapımında, elektrikli araçlarda, kap kaçak yapımında vb. yerlerde kullanılır.
 
6.Bor: sanayide sayısız denecek kadar çok çeşitli işlerde kullanılmaktadır. Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit; özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.
 
Bu konu 25740 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman