Fen Konuları
Tüm Konular

Mevsimler nasıl oluşur?

Sayfayı Yazdır

Mevsimler nasıl oluşur?

Dünya, Güneş etrafında dolanırken aynı zamanda kendi etrafında da döner. Dünya bu hareketleri gerçekleştirirken bir yörüngede dolanır. Dünya bu yörüngede dolanırken dönme ekseni dik bir konumda değil, görselde görüldüğü gibi dönme ekseninde (23 derece 27 dakika) eğimle hareket etmektedir. Bu hareket mevsimlerin oluşumunda etkilidir. Mevsimlerin oluşmasının temel nedeni Dünya`nın Güneş etrafındaki dolanma hareketi ve Dünya`nın dönme eksenindeki eğikliktir.

Mevsimlerin oluşumuna neden olan diğer bir  yardımcı faktör ise yeryüzünün ısıyı soğurma oranıdır.  Çöller Güneş`ten gelen ışınların az bir kısmını yansıtmaktadır, bu yüksek soğurma oranı nedeniyle çöller fazla ısınmaktadır.  Kutuplarda bulunan buz kütleleri ise  Güneş`ten gelen ışınların büyük bir kısmını  yansıttığı için kutuplar daha soğuk olur.

Mevsimlerin oluşumuna neden olan diğer bir  yardımcı faktör ise Dünya'nın Güneş`in çevresindeki yörüngelerinin elips biçiminde olmasıdır. Yıl içinde bazı dönemlerde Güneş`e daha yakın, bazı dönemlerdeyse daha uzak olması çok azda olsa mevsimlerin oluşumuna etki eder.

Bu konu 14257 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman