Fen Konuları
Tüm Konular

Molekül Nedir?

Sayfayı Yazdır

Aynı cins ya da farklı cins iki ya da daha fazla atomun birbirine bağlanması sonucu oluşan atom gruplarına (yapıya) molekül denir.

 

 

Atomların çoğu doğada tek başlarına bulunmazlar. Aynı cins ya da farklı cins atomlar bir araya gelerek molekülleri oluştururlar ve doğada molekül halinde bulunurlar. Molekülleri oluşturan atomların kendisine özgü yapıları ve dizilişleri vardır. Maddeyi oluşturan moleküllerin arasındaki boşluk miktarı, maddenin haline göre değişir.

 

 

Moleküller, atom sayısına göre basit ve karmaşık yapılı moleküller, atom çeşidine göre aynı cins ve farklı cins atomların molekülleri olarak gruplandırılırlar.

 

 

Moleküller iki ya da daha fazla atomdan oluşurlar. Az sayıda atomdan oluşan moleküllere basit yapılı moleküller, çok sayıda atomdan oluşan moleküllere karmaşık yapılı moleküller denir.

 

 

Örnek : ▪ Su, iyot, hidrojen, oksijen, karbon dioksit, karbon monoksit molekülleri basit

 

yapılı moleküllerdir.

 

▪ Günlük hayatta kullanılan besinlerde ve hücrede bulunan karbonhidrat, protein ve yağ molekülleri veya şeker (glikoz) molekülü karmaşık yapılı moleküllerdir. Şeker molekülü (6 tane) karbon, (12 tane)hidrojen ve (6 tane) oksijen atomlarından oluşan 24 atomlu bir moleküldür.

 

 

a) Aynı Cins Atomların Molekülleri :

 

 

Aynı cins atomlar bir araya gelerek element moleküllerini, aynı cins element molekülleri de bir araya gelerek elementleri oluştururlar. Moleküler yapılı elementleri oluşturan moleküller aynı cins atomlardan oluşur ve moleküler yapılı elementlerin en küçük taneciği moleküllerdir.

 

Element moleküllerini oluşturan atomlar aynı cins atomlar oldukları için bu atomların büyüklükleri ve özellikleri de aynıdır.

 

Hem elementler hem de element molekülleri aynı cins atomdan oluşur. Elementler çok sayıda atomdan oluşur ve görünür boyuttadır. Element molekülleri ise iki, üç gibi az sayıda atomdan oluşur ve elementlerin yapı birimleridir.

 

 

Örnek : Bir tane oksijen molekülü, iki tane oksijen atomundan oluşur. Çok sayıda oksijen

 

 

molekülü bir araya gelerek (görünür boyuta ulaştığında) oksijen elementini oluşturur.

 

 

 

b) Farklı Cins Atomların Molekülleri :

Farklı cins atomlar bir araya gelerek bileşik moleküllerini, bu moleküller de birleşerek bileşikleri oluştururlar. Moleküler yapılı bileşikleri oluşturan moleküller farklı cins atomlardan oluşur ve moleküler yapılı bileşiklerin en küçük taneciği moleküllerdir.

 

 

Bileşik moleküllerini oluşturan atomlar farklı cins atomlar oldukları için bu atomların büyüklükleri ve özellikleri de birbirinden farklıdır.

 

Örnek : Bir tane su molekülü, iki tane hidrojen ve bir tane oksijen atomundan oluşur. Çok

 

sayıda su molekülü bir araya gelerek (görünür boyuta ulaştığında) su bileşiğini oluşturur.

 

 

Bu konu 69863 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 04 Temmuz 2015 Cumartesi 13:53
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman