Fen Konuları
Tüm Konular

Niçin metaller elektrik akımını iletir, ametaller iletmez ?

Sayfayı Yazdır


Bir kristale elektrik akımı verildiğinde elektronların,kristaldeki bağ türüne bağlı hareket kazanmaları ile ya iletkenlik oluşur veya elektronlar elektrik akımı altında hiç hareket etmezler.o zaman da kristallerde yalıtkanlık özelliği meydana gelir.Metal atomları arasında metalik bağlar vardır.

Metallerde elektrik akımı iletkenliği değerlik elektronlarının hareketliliği ile ilgilidir.Metallerin son yörüngelerinde az sayıda elektron ve bu elektronların hareket edebileceği boş değerlik orbitalleri vardır.Elektronların bu değerlik orbitallerinde serbest olarak hareketi,bir elektrona birden fazla atoma ait olma özelliği kazandırır.Metal kararlı yapı kazanır.Bu hareketlilik aynı zamanda elektrik akımı iletkenliğine sebep olur.

Ametallerde ise değerlik elektronlarının hareket edebileceği boş değerlik orbitalleri yoktur.Bu tür atomlarda elektronlar atomlarına çok sıkı bağlıdırlar. Bunun için elektrik akımı iletkenliği yoktur.Ametallerden yalnızca karbonun allotropik bir kristali olan grafit elektrik akımını çok az iletir.Bunun sebebi grafitte C atomları arasında zayıf pi bağlarının bulunmasıdır.Burada (pi) elektronlarının hareketliliği iletkenliğe sebep olur.

Bu konu 51688 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman