Fen Konuları
Tüm Konular

Pascal Prensibinin Kullanım Alanlarına Örnekler

Sayfayı Yazdır

 Pascal Prensibinin Kullanım Alanlarına Örnekler

Pascal prensibinden faydalanılarak; su cenderesi, sıkıştırma sistemleri (hidrolik frenler, hidrolik presler, ilaçlama pompaları), taşıma sistemleri (hidrolik liftler, vinçler, itfaiye merdivenleri, kepçe ve damperli kamyonların hidrolik kaldırma sistemleri), emme– basma tulumbalar, berber koltukları, basınç ölçmek için kullanılan araçlar (barometre ve manometre) ve bileşik kaplar yapılmıştır.

Pascal Prensibi : Kapalı kapta bulunan sıvılara uygulanan kuvvet etkisiyle sıvının herhangi bir noktasında oluşturulan basınç sıvı tarafından sıvının dokunduğu bütün yüzeylere dik olarak aynen iletilir. Bu prensibe Pascal prensibi denir.

1-) Su cenderesi kullanılarak küçük kuvvet uygulanarak büyük yükler kaldırılabilir.
2-) Sıkıştırma sistemi olarak kullanılan hidrolik frenler yardımıyla küçük kuvvet uygulanarak büyük kuvvet elde edilir ve araç durdurulabilir. (Birkaç kişi gelen aracı durduramazken tek kişi fren ile durdurabilir.). (*) Fren pedalının bağlandığı borunun yüzeyi küçük, tekerleklerdeki balatalara bağlanan borunun yüzeyi büyüktür. Fren pedalına basıldığında, pedala uygulanan kuvvet etkisiyle borudaki hidrolik denilen sıvıda basınç oluşur ve oluşan bu basınç bu hidrolik sayesinde balatalara iletilir. Balatalarda yüzey büyük olduğu için daha büyük bir kuvvet elde edilir ve bu kuvvet balataları sıkıştırarak lastiklerin iç kısmına sürtünmesi sağlanır.
3-) Sıkıştırma sistemi olarak kullanılan hidrolik presler yardımıyla sıkıştırma yapılabilir.
4-) Sıkıştırma sistemi olarak kullanılan ilaçlama pompalarında pompa koluna uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda oluşan basınç yardımıyla sıvılar püskürtülür.
5-) Sıkıştırma sistemi olarak kullanılan parfüm şişelerinde butona basılarak uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda oluşan basınç yardımıyla parfüm püskürtülür.
6-) Sıkıştırma sistemi olarak kullanılan yağ pompalarında pompa koluna uygulanan kuvvet sayesinde yağda oluşan basınç yardımıyla yağ püskürtülür. (yağdanlıklar).
7-) Kaldırma sistemi olarak kullanılan hidrolik liftlerde ve itfaiye merdivenlerinde kompresör ile sıvıya uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda oluşan basınç yardımıyla cisimler kaldırılabilir.  
8-) Taşıma sistemi olarak kullanılan hidrolik vinçlerde ve kepçelerde kompresör ile sıvıya uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda oluşan basınç yardımıyla vinç veya kepçe kolları hareket ettirilebilir.  
9-) Kaldırma sistemi olarak kullanılan damperli kamyonların damperleri ve itfaiye merdivenlerinde damper ve merdiven, kompresör ile sıvıya uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda oluşan basınç yardımıyla kaldırılabilir.  
10-) Emme–basma tulumbanın koluna basıldığında uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda basınç oluşur ve borudaki suyu iterek yukarı çıkartır.
11-) Berber koltuklarının pedalına basıldığında uygulanan kuvvet sayesinde sıvıda basınç oluşur ve koltuk yukarı kalkar.
12-) Delikler açılan balon üzerine kuvvet uygulandığında sıvıda oluşan basınç bütün deliklere aynen iletilir ve balondan fışkıran suyun akış hızları aynı olur.
13-) İçinde su bulunan tabanı geniş şişedeki suya kuvvet uygulandığında geniş olan taban kısmına daha büyük kuvvet uygulanır ve şişenin tabanı kırılır.
14-) Basınç ölçmek için kullanılan barometre ve manometre gibi araçlar basıncın iletilmesi prensibine göre çalışır.
15-) Hava ve su yataklarının her yöne doğru şişmesi, sıvı ve gazların basıncı her yöne iletmesinden kaynaklanır.  
Bu konu 259780 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi 15:31
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman