Fen Konuları
Tüm Konular

Sürtünme Kuvveti ve Enerji Dönüşümüne Örnekler

Sayfayı Yazdır

1-) Eller birbirine sürtüldüğünde bir süre sonra ısı açığa çıkar. Isı açığa çıkmasının nedeni sürtünmedir. Sürtünme kuvveti nedeniyle kinetik enerjinin bir kısmı ısı enerjisine dönüşür. Eller birbirine sürtüldüğünde kinetik enerji kaybolmaz, sadece ısı enerjisine dönüşür.

 

2-) Salıncakta sallanılırken kinetik ve potansiyel enerji dönüşümü olur. Fakat sallanma olayı sonsuza kadar devam etmez. Sallanma sırasında sahip olunan enerjinin bir kısmı, salıncağın hava moleküllerine sürtünmesinden dolayı hava moleküllerine aktarılır ve ısı enerjisine dönüşür.

 

3-) Bir top belli bir yükseklikten bırakılıp yerden zıpladıktan sonra topta kinetik ve potansiyel enerji dönüşümü olur. Fakat topun zıplaması sonsuza kadar devam etmez ve top aynı yüksekliğe çıkamaz. Topun bırakıldıktan sonra zıplaması sırasında sahip olduğu enerjinin bir kısmı, yere sürtünmesinden dolayı yere, bir kısmı da hava moleküllerine sürtünmesinden dolayı hava moleküllerine aktarılır ve ısı enerjisine dönüşür.

 

4-) Yatay düzlem üzerinde hareket eden cisme etki eden sürtünme kuvveti, cismin ağırlığına ve cismin bulunduğu yüzeyin cinsine bağlıdır. Cismin bulunduğu yüzeydeki sürtünme kuvveti artarsa sürtünme kuvveti için çok fazla enerji harcanır ve kinetik enerji kaybı fazla olur.

 

5-) Uçaklara, hava direnci yani hava molekülleri nedeniyle sürtünme kuvveti etki eder. Hava direnci büyükse sürtünme kuvveti fazla olur ve sürtünme kuvveti için fazla enerji harcanır. Yükseklere çıkıldıkça havanın yoğunluğu azalacağı için hava direnci küçülür ve hava moleküllerinin oluşturduğu sürtünme kuvveti azalır.

 

6-) Hovercraft, hem karada hem de denizde gidebilen bir taşıttır. Bu taşıt denizde iken, su yüzeyi ile kendi tabanı arasında oluşan hava yastığı sayesinde daha az sürtünmeye maruz kalır.

 

7-) Suda bulunan cisimlere su direnci nedeniyle sürtünme kuvveti etki eder. Sürtünme kuvvetinin etkisinin azaltılması için gemilerin ön kısımları V şeklinde tasarlanmıştır.

 

8-) Uzaydan gelen gök taşları atmosfere girdiklerinde, atmosferdeki hava moleküllerine sürtünmelerinden dolayı sahip oldukları kinetik enerjileri ısı ve ışık enerjisine dönüşür. Aşırı ısınan gök taşları kor haline gelir ve atmosferdeki soğuk hava tabakalarına rastladığında parçalanır, ufalanır ve kütleleri azalır.

 

9-) Fren yapan aracın veya bisikletin durmasının nedeni, fren balatalarının lastiğe uyguladığı sürtünme kuvvetinin fazla olmasıdır. Fren yapan aracın lastikleri ısınır, ses açığa çıkar.

 

10-) Elektrik enerjisi direnç nedeniyle ısı (% 85) ve ışık enerjisine (% 15) dönüşür.

 

11-) Yerde yuvarlanan topa sürtünme kuvveti etki ettiği için bir süre sonra topun kinetik enerjisinin tamamı sürtünme kuvveti nedeniyle ısı enerjisine harcanacağı için top durur.

 

12-) Kibrit çöpü, kibrit kutusuna sürtüldüğünde açığa çıkan ısı enerjisi sayesinde barut alev alır ve kibrit çöpü yanar.

 

Bu konu 26640 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 28 Haziran 2015 Pazar 14:59
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman