Fen Konuları
Tüm Konular

Sürtünme Kuvveti ve Enerji İlişkisi

Sayfayı Yazdır

 

 

Cisimler, sahip oldukları veya kazandıkları enerji sayesinde hareket ederler. Bir cismin sahip olduğu toplam enerji miktarı sabittir. Enerji yoktan var edilmez, var olan enerji de yok olmaz. Cismin hareketi sırasında sahip olduğu enerjiler bir türden diğerine dönüşebilir. Enerji dönüşümü olaylarında cismin hareket hızı azalır. Cismin hareket hızının azalmasının nedeni, cismin kinetik enerjisinin azalmasıdır. Cismin kinetik enerjisinin azalmasının nedeni de cismin sahip olduğu enerjinin sürtünme kuvvetine harcanmasıdır.

 

Maddelerin birbirine temas etmesi, hava ve su direnci nedeniyle oluşan sürtünme kuvveti, cismin kinetik enerjisinde azalmaya neden olur. Sürtünme kuvveti büyükse kinetik enerjideki azalma fazla, sürtünme kuvveti küçükse kinetik enerjideki azalma az olur.

 

Sürtünme kuvveti nedeniyle sürtünen bütün yüzeyler arasında enerji alışverişi olur. Enerji alışverişi nedeniyle gerçekleşen enerji dönüşümünde açığa çıkan enerji bazı olaylarda ısı enerjisi, bazı olaylarda ses enerjisi, bazı olaylarda da ışık enerjisi şeklinde açığa çıkar. Bu nedenle sürtünen yüzeyler ısınır.

Bu konu 7421 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 28 Haziran 2015 Pazar 14:58
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman