Fen Konuları
Tüm Konular

Vücudumuzun bilmecesini çözelim ünitesinden neler öğrendik?

Sayfayı Yazdır

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM  ÜNİTESİNDE NELER ÖĞRENDİK?

    Vücudumuzda sert bir yapıya sahip, kemiklerden oluşan bir iskelet vardır. İskeletiniz, size desteklik sağlamasının yanında iç organlarınızı dış etkilerden korur; eklemler ve kasların yardımıyla hareket etmenizi sağlar.
İskeletinizin temel kısımları şunlardır:
  * Kafatası     * Omurga     * Göğüs kafesi      * Kollar ve bacaklar

    İskeleti meydana getiren kemikler 3 çeşittir:
  * Uzun kemikler        * Kısa kemikler        * Yassı kemikler

    Tüm kemikler birbirine eklemlerle bağlanır. Eklem, iki kemiğin birbirine bağlandığı yerdir. Kemiklerin hareketi eklemlerin yardımıyla gerçekleşir. Ancak eklemler ve kemikler tek başlarına hareket için yeterli değildir. Kemiklere bağlı bulunan kasların da harekette önemli rolü vardır. Kaslar ve kemikler hareketi sağlayan yapılar olmalarının yanında vücuda şeklini de verir.
    Kaslar lifli yapıdadır. Bu liflerin kasılıp gevşemesi kasın hareketini sağlar. Egzersizle beslenme, kas ve kemik gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Ancak, bu gelişimi olumsuz etkileyen bazı faktörler de vardır. Bunlara örnek olarak;
  * Ağır yük taşıma,
  * Yanlış oturuş biçimi,   
  * Uzun süre hareketsiz kalmak,
  * Tek elimizle eşya taşımak verilebilir.
    Vücudumuz hareket etmek için besine ve oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen vücuda soluk alma sırasında girer. Hava sırasıyla;
  * Burun     * Yutak     * Gırtlak     *Soluk borusu     * Akciğerden geçer
    Her soluk alışta akciğerler genişleyerek havanın girişini kolaylaştırır. Soluk verme sırasında zararlı olan karbondioksit vücuttan uzaklaştırılır. Bu sırada akciğerlerin daralması havanın dışarı çıkmasını kolaylaştırır.
    Doğru soluk alıp vermek için burnu kullanmak önemlidir. Çünkü burun sahip olduğu kıllar ve sıvılar sayesinde toz ve mikropları tutar.
    Vücudumuz için gerekli besini ve oksijeni kan taşır. Kanın vücutta dolaşımını sağlayan kalp ile damarlardır. Damarlar, kanın içinde dolaştığı borucuklar, kalp ise kanı bu borucuklar içinde dolaştıran pompadır. Kalp, çok güçlü bir şekilde kasılarak kanı damarların içine iter. Belli bir hız kazanan kan yaklaşık 45 saniyede tüm vücudu dolaşır.
Kalbin her bir kasılışına nabız denir. Doktorlar nabzı dinlemek için stetoskop adı verilen bir alet kullanırlar. Nabız kişinin yaşına, cinsiyetine ve egzersiz yapıp yapmadığına göre değişir. Normal bir insanın dakikadaki nabzı 60-80, soluk sayısı 16-17`dir. Bu sayılar kişi egzersiz yaptığında artar. Nabız dakikada 200`e, soluk sayısı ise dakikada 60`a kadar çıkabilir. 

Hazırlayan:  Gülcan Özten

Bu konu 4857 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman