Fen Konuları
Tüm Konular

Yer Altı ve Yer Üstü Suları Nelerdir?

Sayfayı Yazdır

Yer altı suları ya kuyularla ya da kendiliğinden çıkar. Kendiliğinden çıkan yer altı suyu kaynak adını alır.
 
 Yer altı suyu insanlar tarafından açılan bir kuyudan, pompalamaya ya da çekmeye gerek kalmadan, kendiliğinden çıkarsa bu kuyuya artezyen denir.
 
 Dünyadaki suyun %97'si tuzlu, %3'ü tatlı sudur. Tatlı suyun da üçte ikisi buz, üçte biri sıvı hâldedir.
 
 Yer altı kaynak suları soğuk, ılık ya da sıcak olabilir. Soğuk olan maden sularının diğer adı içmecedir. Maden suyunun bir litresinde bir gramdan çok mineral vardır. Bu mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak görev alır ve çok önemlidir. Maden suyunun diğer kaynak sularından farkı yüksek oranda mineral içermesidir.
 
 Ilık ya da sıcak olan kaynak sularına termal adı da verilir. Termal sular kaplıca (ılıca) ya da çamur kaynağı olabilir. Bu kaynaklarda banyo yapılır, pek çok hastalığa şifa olur.
 
 Yerkürenin derinliklerinde biriken ısı, içinde birçok mineral bulunan sıcak su, buhar ve gazlar jeotermal kaynakları oluşturmaktadır.
 
 Ülkemiz jeotermal kaynaklar açısından dünyada ilk beş ülke arasındadır. Afyon, Aydın, Manisa, Denizli, Kütahya, Balıkesir ve Sivas jeotermal kaynak açısından zengin olan başlıca illerimizdir. Termal sulardan; kaplıca, sera ve konut ısıtması, elektrik üretimi gibi çok fazla alanda faydalanılır.

Kaynak: MEB ders kitabı

Bu konu 6096 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman