Fen Konuları
Tüm Konular

Işığın yansıması ve Işık ışınları

Sayfayı Yazdır

 

Bu konular neden önemli?

 

Çevremizde olan olayların sesini duymak isteriz. Hatta bazen daha iyi duyabilmek için kulağımızı sesin geldiği tarafa döndürürüz. Bu çevremizde olup biten olayları daha iyi anlamamıza yardım eder. Görüntüyü oluşturan ışığın maddeler ile karşılaşınca nasıl davranacağını bilmek daha iyi bir görsellik için gereklidir. Bu sayede çok güzel fotoğraflar çekebilirsin. Havai fişek yapan insanlar ışığın ve sesin tüm özelliklerini dikkate alırlar. Bu havai fişek gösterileri görsel şölene dönüşür.

 

  1. BÖLÜM

IŞIĞIN YANSIMASI

 

 

AMAÇLAR

Bu bölümde ışığın düzgün ve pürüzlü yüzeylerdeki yansımalarıyla ilgili olarak gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali arasındaki ilişkiyi keşfedeceksiniz.

 

KAVRAMLAR ve TERİMLER

 

Işık ışınları

Işığın düzgün ve dağınık yansıması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gökyüzünün kapalı ve bir ışık kaynağının çevrenizdeki olmadığı bir gecede cisimleri görebilir misiniz?

 

Akşam ailenizle otururken elektrikler kesilirse çevremizde bir ışık kaynağı olmadığından cisimleri göremeyiz. Ortam aydınlık olduğu zaman çevremizdeki cisimleri görmeye başlayabiliriz. Cisimlerin aydınlanması ışık kaynağından gelen ışınların o cisim ile etkileşimi sonrasında olur. Görme olayı ışıkla mümkündür.

 

 

 

Işık kaynağından gelen ışık, ışık ışını adı verilen temsili doğrular ile gösterilebilir. Işık ışınları aynı ortam içerisinde doğrusal yayılır.

 

 

 

Işık ışınları aynı ortamda doğrusal yayıldığı için cisimlerin gölgesi oluşur.

 

 

Bilgi dağarcığı

Güneşten çıkan ışınlar yaklaşık 8,5 dakika sonra Dünyaya ulaşır. Dolayısı ile biz Güneşin 8,5 dakika önceki halini görürüz.

 

 

Çevremizdeki cisimler ışığı geçirebilir, soğurabilir veya yansıtabilir.

 

Işık ışını çarptığı cisimden geldiği ortama geri dönüyor ise buna yansıma denir. Tüm cisimler ışığı aynı oranda yansıtmazlar. Ayna ışığın büyük bir kısmını yansıtırken duvar az bir kısmını yansıtır.

 

 

Yukarıdaki resimde parlak ve düz bir yüzeye sahip ayna resimdeki insanın görüntüsünü düzgün yansıtır. Mat ve pürüzlü yüzeye sahip beton zemin insanın görüntüsünü düzgün yansıtmaz.

 

Sizde deneyin…

Sınıf penceresinden giren güneş ışığının önüne ışığı büyük oranda geçirmeyen parlak bir cisim koyduğumuz zaman güneş ışığı yansımaya uğrar. Bu cisim parlak bir cama sahip saat veya ayna olabilir.

 

 

 

 

Etkinlik; Işık kaynakları ve yansıma

 

Aşağıdaki alanları uygun kavramlar ile doldurunuz. Bu kavramların dışında eklemek istediğiniz kavramları ekleyebilirsiniz.

 

Işık kaynakları

Işığı yansıtan cisimler

 

 

 

GÜNEŞ, YILDIZ, ATEŞ BÖCEĞİ, EL FENERİ, AY, MARS, ALÜMİNYUM FOLYO, AYNA, SİYAH KÂĞIT

 

 

 

 

Bilgi dağarcığı

Uzay neden karanlık gözükür?

Güneş ışınları uzayda her yönde yayılmasına rağmen uzayı karanlık görürüz. Bunun nedeni uzayda ışığın yansıyabileceği maddesel ortam olmamasıdır.

 

Hazırlayan: Fatih Akyüz

Bu konu 11473 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman