Fen Konuları
Tüm Konular

Işık Spektroskopu yapalım. Beyaz rengin içindeki renkleri görelim.

Sayfayı Yazdır

 

 

Sevgili öğrenciler;

Güneşten gelen ışık beyaz ışık olarak adlandırılır. Fakat gerçekte bir çok rengin birleşiminden oluşur.  Siyah ise bir renk değildir. Beyaz ışık ana renk olarak kırmızı, yeşil, mavi renklerin birleşmesi ile oluşur.

Aşağıdaki hazırlayacağımız Spektroskop ile beyaz ışığın içindeki kırmızı, yeşil, mavi ve diğer ara renkleri göreceğiz. A noktasından bakarak B noktasından giren beyaz ışığın renklere ayrımını gözlemleyeceğiz.

Spektroskopumuzu yaparken nelere dikkat edeceğiz?

Yukarıdaki şekli ışığın içeri girmemesi için siyah renkli bir kartona yapıştıralım. A ve B noktasına ait delikleri bir maket bıçağı ile büyüklerimizden yardım alarak açalım. Sonrasında ilgili yerlerden keserek bir Cd ye şekildeki gibi yapıştıralım. A noktasından baktığımız da sadece B noktasından güneş ışığı girmeli ve cd üzerinden yan duvara yansıyan renkleri  gözlemlemeliyiz. Beyaz ışığın içindeki renkleri görebilmek için A noktasından bakarken düzeneğinizi hafif oynatarak doğru şekildeki gibi açıyı bulmalısınız.

…………………. günü Spektroskopunuzu hazırlayıp getirmeyi unutmayınız.

Bu dokümana ve ilgili şablona  www.fenokulu.net/2c.doc adresinden renkli olarak de ulaşabilirsiniz.

Bu konu 10062 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman