Fen ve Teknoloji Sınıf ve Laboratuarları
Diğerleri
Laboratuar Eğitiminin Felsefesi ve Amaçları

 

Laboratuar ortamı sınıf ortamından farklı bir ortamdır. Öğrenciler birebir uygulama ortamının içinde oldukları için gözlem yapma, düşünme ve yorum yapma şansına sahip olurlar. Bunun yanı sıra öğrenciler veri toplayıp analiz etme ve sonuçlarını tartışma olanağına sahiptir. Laboratuar içinde öğrencilerin genellikle gruplar halinde çalışmaları öğrenme açısından daha güdümleyici olabilir.

Fen bilgisi laboratuarının en temel amaçlarından birisi öğrencilerin çevrelerinde gözlemledikleri fen olaylarının nedenlerini anlamaya yardımcı olmaktır. Suyun kaynaması, buzun erimesi, ilkbaharda yaprakların yeşerip sonbaharda solması, doğalgaz veya benzinin ısı ve hareket enerjisine dönüşmesi gibi olaylar öğrencilerin günlük hayatta gözlemledikleri ve genellikle nedenlerini açıklayamadıkları olaylardır. Fen bilgisi laboratuarı bu ve benzeri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayları öğrencilere uygulamalı olarak açıklamayı hedef alır. Öğrenciler okul dışında kazandıkları deneyimlerin nedenlerini ve sonuçlarını fen bilgisi laboratuarında anlama şansına sahip olurlar.

Fen bilgisi laboratuarının bir başka temel amacı öğrencilerin fen bilgisi dersinde öğrendikleri soyut kavramları açıklamaya ve anlamaya yardımcı olmaktır. Öğrenciler fen bilimlerindeki kavramların çoğunluğunu kavramakta güçlük çekmektedir. Örneğin sürtünme kuvveti denildiğinde bunun harekete ters yönde bir kuvvet olduğunu teorik olarak anlamak biraz güç olabilir. Sürtünme kuvvetini laboratuarda yapılan deneylerle öğrenci daha iyi anlayabilir. Bu aynı zamanda öğrencilerin kavram yanılgılarını da azaltmaya yardımcı olur.

Öğrencilerin fen bilgisine karşı olumsuz tutumlarının değişmesi ve özgüvenlerinin artması açısından laboratuar eğitimi çok büyük bir önem taşımaktadır. Öğrenciler genelde fen derslerine karşı korku ve güvensizlik ile yaklaşırlar. Bunun altında yatan en temel neden kavramları öğrenmedeki zorluklardır. Işığın kırılmasından bahsettiğimiz zaman öğrenciler kırılma olayını daha somut objeler için düşündüklerinden veya deneyimleri o yönde olduğundan (kalemin kırılması, bardağın kırılması gibi) ışıktaki kırılma olayını farklı algılayabilirler. Bu durum öğrencilerin ışıkta kırılma olayını anlayabilmelerini zorlaştırabilir. Öğrenciler ışıktaki kırılma olayını laboratuarda gözlemlediği zaman konuyu daha iyi kavrar ve bu da öğrencinin fen bilgisi öğrenimine olan özgüvenini arttırır.

Fen Bilgisi Laboratuar Uygulamaları dersinin temel amacı fen bilgisi öğretmen adaylarını aşağıda belirtilen hususlarda en iyi şekilde yetiştirip onları hazır bir hale getirmektir.

• Öğretmelik yaptığı okulda bir laboratuar kurabilme
• Kurulan laboratuara araç gereç temin edebilmek için uygun kurumlara başvurma
• Okulun şartları laboratuar kurmaya uygun değilse öğretmenin sınıf içinde deney ve aktiviteler yapabilmesini sağlama
• Deney sonuçlarını değerlendirme ve deney raporu hazırlayabilme
• Deney süresince izlenecek anlatım ve uygulama yöntemlerini anlayabilme
• Deney düzeneğini kurabilme
• Güvenlik önlemlerini almak ve öğrencileri her zaman güvenlik konusunda uyarmak

Bu hedeflere ulaşabilmek için fen bilgisi laboratuarındaki deneylerin amacına uygun olarak hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi gerekir.

5707 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman