Fen Konuları
Tüm Konular

Toriçelli Deneyi Ve Açık Hava Basıncı

Sayfayı Yazdır
TORİÇELLİ DENEYİ VE AÇIK HAVA BASINCI
Torricelli (Toriçelli) adlı bilim insanı açık hava basınç araştırırken deniz seviyesinde, 0 C`ta, yaklaşık 1 m uzunluğunda ve bir ucu kapalı olan cam boruyu tamamen cıva ile doldurur. Borunun açık ağzını parmağı ile kapatarak cıva çanağına ters daldırır ve parmağını çeker. Borudaki cıvanın bir kısmının çanağa boşaldığını ve bir süre sonra cıva seviyesinin 76 cm`de dengede Kaldığını gözler. Bu çalışma sonucunda deniz seviyesinde 0 C`taki açık hava basıncının 76 cm cıva basıncı olduğunu ifade eder. Aynı deneyin değişik kesitteki borularla veya bu boruların değişik açılarla yerleştirilerek yapılması durumunda da borudaki cıva seviyesinin yine 76 cm olduğu gözlenir
 
Açık hava basıncı BAROMETRE adı verilen ölçüm araçlarıyla ölçülür. 
Açık hava basıncı DENİZ   SEVİYESİNDEN YÜKSEKLERE ÇIKILDIKÇA AZALIR.
Toriçellinin yaptığı bu deney civa dışında başka bir sıvıyla yapılsaydı dahi sonuç yine değişmezdi. Fakat sıvı yoğunluğuna bağlı olarak sıvı seviyesi değişirdi.
 
Civanın sudan 13,6 kat daha yoğun olduğunu göz önüne alırsak Toricelli deneyinin su ile yapılması durumunda kullanacağımız borunun aşağıda ki şekilde görüldüğü gibi 10,5 metre olması gerekirdi.
 
Bu konu 22232 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Fen`in Modu
Ekleme Tarihi : 01 Aralık 2016 Perşembe 15:48
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/orhan636/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman